jas-waterdicht-maken
Blogs

Jas waterdicht maken: in drie stappen gedaan!

Geschreven door: U-Sport

Toen jij je nieuwe jas kocht was je waarschijnlijk dolblij dat je hiermee het Nederlandse weer kon trotseren. Helaas is deze nu niet meer zo waterdicht als vlak na aankoop. Zelfs de betere regenkleding moet zo nu en dan geïmpregneerd worden om waterdicht te blijven. Maar hoe maak je je jas (weer) waterdicht? In deze blog delen we drie stappen zodat jij er voor kan zorgen dat je droog blijft bij de volgende regenbui!

WANNEER IS HET TIJD OM MIJN JAS WATERDICHT TE MAKEN?

Uiteraard is het tijd om je jas waterdicht te maken wanneer jouw jas je na een regenbui niet meer droog houdt. Maar dit kan ook al het geval zijn wanneer je merkt dat regendruppels niet meer van je jas af rollen, maar worden opgenomen door de stof. Dat betekent dat het tijd is om je jas waterdicht te maken.

WELKE TYPEN JASSEN KAN JE WATERDICHT MAKEN?

Je kan allerlei soorten jassen waterafstotend maken, van een katoenen jas tot een softshell jas. Daarnaast kan je ook rugtassen en sportkleding waterafstotend maken. Impregneersprays om je jas waterdicht te maken kun je NIET gebruiken op rubber en kunststof.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

jas-waterdicht-maken

STAP 1: WAS JE JAS.

Een waterdichte jas betekent niet dat deze niet ademt. In tegendeel zelfs. Er zitten hele kleine gaatjes (poriën) in een waterdichte jas. Regendruppels kunnen niet door deze poriën heen, maar transpiratievocht kan wel door deze gaatjes ontsnappen. Als je jouw waterdichte jas een tijdje niet hebt gewassen, raken deze poriën verstopt met vuil. Hierdoor verliest je jas het ademende vermogen en voelt deze zelfs een beetje klam aan.

Om het ademende vermogen zo optimaal mogelijk te houden is het van belang om je jas te wassen. Hierdoor blijven de poriën van je jas schoon en blijft het ademende vermogen intact. Bij het wassen van je jas is het wel van belang om een geschikt wasmiddel te gebruiken. Je wilt een zo’n puur mogelijk wasmiddel zonder chemicaliën, zouten en parfums. Gebruik een vloeibaar wasmiddel in plaats van een poeder. Was je jas niet met wasverzachter!

Hoe was je je jas?

 • Verwijder alle zeepresten uit het bakje van je wasmachine.
 • Check het wasvoorschrift van je jas om de jas op het juiste programma en temperatuur te wassen.
 • Pak het geschikte wasmiddel erbij en vul hiermee het bakje.
 • Rits alle ritsten van je jas dicht.
 • Gebruik geen kort of waterbesparend wasprogramma voor het wassen van je jas.
 • Als jouw jas ervoor geschikt is, stop je jas dan na het wassen in de droger. Is jouw jas niet geschikt of heb je geen droger tot je beschikking? Laat dan je jas goed uithangen.

STAP 2: IMPREGNEER JE JAS.

Wanneer je jas volledig droog is, is het tijd om te impregneren. U-Sport heeft de Sports Gear Impregnator ontwikkeld. Dit is een multifunctionele impregneerspray voor jassen, tassen, sport- en regenkleding en sport- en outdoor uitrustingen. De impregneerspray droogt snel en maakt jouw jas en andere materialen langdurig water-, wind- en vuilafstotend. Hierbij worden natuurlijke eigenschappen, zoals kleur, flexibiliteit en luchtdoorlatendheid behouden.
Met de Sports Gear Impregnator herstel je dus de waterafstotende werking van je jas, terwijl het ademende vermogen wordt behouden. De jas is dan in staat om (transpiratie)vocht van binnen naar buiten te transporteren.

Hoe impregneer je je jas?

 • Test de Sports Gear Impregnator eerst op een onzichtbare plek op je jas om te testen of het materiaal bestand is tegen de spray.
 • Schud de spray goed voor gebruik.
 • Spray op 20-25 cm afstand van je jas.
 • Spray met korte intervallen.
 • Bescherm de slijtage gevoelige onderdelen van je jas nog beter door ze twee keer in te sprayen. Bij een jas gaat het dan over het uiteinde van de mouwen, schouders en ellenbogen.
 • Zorg dat je de gehele jas behandeld en geen onderdelen overslaat. Let op de zakken, naden en de stof onder je capuchon.

STAP 3: LAAT JE JAS GOED DROGEN.

Als je jouw jas niet meteen nodig hebt, laat deze dan enkele dagen op kamertemperatuur drogen voor het beste resultaat. Mocht je deze tijd niet hebben, laat dan je jas in elk geval enkele uren drogen na het impregneren.
Impregneer je kleding, tassen en materialen regelmatig, zodat ze waterafstotend blijven. Zo blijven jouw jassen en materiaal in topconditie!

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

jas-waterafstotend-maken

Zorg ervoor dat je jouw jas regelmatig impregneert, om ervoor te zorgen dat deze constant waterdicht is. Zo ga jij altijd 100% voorbereid op pad en trotseer je zelf de ergste plensbuien!

Wil jij naast je jas en andere outdoor kleding ook je schoenen waterafstotend maken? Gebruik dan de Shoe Impregnator. Deze impregneer spray voor schoenen maakt de materialen van je schoenen (opnieuw) langdurig water-, vocht-, wind-, en vuilafstotend.

Abonneer op de nieuwsbrief via het inschrijfformulier onderaan de pagina en blijf op de hoogte van de prestaties van onze ambassadors, nieuwe blogs en producten. Abonneren kan via het inschrijfformulier onderaan de pagina👇