enkel-tapen-sporttape
Blogs

Enkel tapen: Zo breng jij sporttape aan!

Geschreven door: U-Sport

Enkelblessures zijn veel voorkomende blessures. Daarbij komt een verzwikte enkel het vaakst voor. Bij een verzwikte enkel klapt je voet plotseling naar binnen. Vaak is de oorzaak hiervan een landing op de voet van iemand anders of een slechte ondergrond. Het gevolg is een dikke en pijnlijke enkel en mogelijk blijvende enkelinstabiliteit. Het tapen van een enkel kan dienen als ondersteuning bij enkelinstabiliteit, maar ook ter preventie van enkelblessures tijdens het sporten. Volg het stappenplan in dit artikel om je enkel zo in te tapen dat deze goede en blijvende ondersteuning biedt.

WELKE TAPE GEBRUIK JE VOOR ENKEL TAPEN?

Om ervoor te zorgen dat de tape optimaal op de huid hecht, kun je de Pre Tape – strong adherent spray gebruiken. Dit is een effectieve spray voor het fixeren van sporttape. De spray zorgt voor een sterke kleeflaag waardoor de hechting en werking van tapes optimaal is. Na het aanbrengen van de pre tape kun je een sporttape aanleggen.

Het soort tape dat je wilt gebruiken hangt af van je eigen voorkeur. Sommige sporters vinden het fijn om met een niet-elastische sporttape hun enkels te verstevigen, zoals de Athlete Sport Tape. Zo’n niet-elastische sporttape wordt veelvuldig gebruikt als steunverband, waarbij beweging bijna niet meer mogelijk is. Na het sporten moet deze tape weer worden verwijderd. Om sporttape na gebruik eenvoudig te verwijderen heeft U-Sport de Tape Remover ontwikkeld. Dit is een spray die de kleeflaag van tapes oplost, zodat je snel, gemakkelijk en pijnloos sporttapes, kinesiotapes en klevende windsels van je huid verwijdert.

Als je liever meer bewegingsvrijheid wilt behouden is de Athlete Kinesio Tape een goede optie. Dit is een elastische tape voor preventie en behandeling van sportblessures en sportgerelateerde klachten. Deze tape zorgt voor versteviging en ondersteuning van de enkel, terwijl je weinig bewegingsvrijheid verliest. Deze tape kan een paar dagen blijven zitten, zelfs tijdens het douchen en zwemmen.

Het tapen van je enkel zorgt ervoor dat je (weer) een stabiel gevoel krijgt. Hieronder beschrijven wij hoe je je enkel intapet met behulp van kinesio tape, ook wel medical taping genoemd. Het aanbrengen van medical taping vraagt de nodige aandacht en nauwkeurigheid. Lees daarom alle onderstaande stappen aandachtig door voordat je de tape aanbrengt.

STAPPEN VOOR HET AANBRENGEN VAN ENKELTAPE.

  1. Voor een goede hechting van de tape is het belangrijk dat de huid schoon en droog is. Verwijder daarnaast ook zeep- en lotionresten van de huid. Zorg ervoor dat je, voor het knippen van de tape, een goede en scherpe schaar gebruikt.
  2. Plaats je voorvoet in een hoek van 90 graden op een stoel of tafel. De lengte van de tape wordt bepaald door de tape onder je hak door te halen tot aan beide zijde 5 centimeter boven het enkelbot. Knip 3 stroken van deze lengte af en maak de uiteinden rond.
  3. Breng de Pre Tape aan op de huid voor een goede fixatie van de tape op de huid.

Instructie strook 1.

  1. Pak een strook tape. Verwijder het papier van het tape, tot je aan beide zijden nog 5 centimeter papier over hebt om vast te houden. Dit doe je door een scheur in het midden te maken, door tegelijkertijd te scheuren en te trekken. Dan kun je vanaf de scheur het papier aan beide zijden verwijderen tot 5 cm van de rand. Raak de plakzijde van de tape niet aan!
  2. Hou de strook aan beide zijden vast en trek het helemaal uit.
  3. Haal de strook onder je hak door en plak het aan de binnenzijde van het been recht omhoog vast. Wrijf de tape goed aan. Verwijder de laatste 5 cm papier en breng deze zonder rek aan (zie foto 1).
  4. Breng de buitenkant met maximale rek diagonaal over het enkelgewricht aan (zie foto 2). De tape moet minstens 5 centimeter over de tape van de binnenzijde aangebracht worden. Wrijf goed aan. Verwijder de rest van het papier en breng de laatste 5 cm zonder spanning aan (zie foto 3).

Instructie strook 2.

  1. Breng de tweede tape op identieke wijze aan, maar dan in spiegelbeeld. Haal de tape weer onder je hak door en plak dit keer de tape aan de buitenzijde van het been recht omhoog (foto 4). Wrijf de tape goed aan en breng de laatste 5 centimeter zonder spanning aan.
  2. Breng de binnenkant met maximale rek diagonaal over het enkelgewricht aan. De tape moet minstens 5 centimeter over de tape van de binnenzijde aangebracht worden (foto 5). Wrijf goed aan. Verwijder de rest van het papier en breng de laatste 5 cm zonder spanning aan.

Instructie strook 3.

  1. Breng de laatste strook met maximale rek half voor en half over de aanwezige tape aan. Beide kanten worden kruiselings over elkaar geplakt, op het midden van het been (foto 6, 7 & 8). Wrijf goed aan en verwijder de rest van het papier.

Druk alle tape goed aan. De tape blijft zo’n 2 tot 3 dagen zitten. Let op: Het tapen van je enkel na een blessure is geen vervanging van fysiotherapeutische behandelingen. Overleg voor het gebruik van tape met je fysiotherapeut of sporttape een ondersteunende rol kan spelen bij het herstel van jouw blessure.

Het intapen van je enkel moet nauwkeurig en met aandacht gebeuren. Door het volgen van deze stappen tape jij je enkel goed in en minimaliseer je de kans op blessures. Zo kan jij veilig en vertrouwd sporten en keer op keer topprestaties leveren!

Abonneer op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de prestaties van onze ambassadors, nieuwe blogs en producten via het inschrijfformulier onderaan de pagina 👇.