kimberley-bos-skeleton-slee
Blogs

Alles over de skeleton slee van Kimberley Bos!

Geschreven door: Kimberley Bos, olympisch skeleton athlete

In deze blog wil ik het met jullie graag hebben over mijn slee. Dat ding waarop ik heel hard naar beneden ga. Hoe zit hij in elkaar en wat is er zo bijzonder aan? Daar wil ik jullie graag eens wat meer over vertellen, omdat ik er ook geregeld vragen over krijg. En dat is logisch, want het is voor ons als skeleton atleten natuurlijk het item waar het allemaal om draait.

Kimberley-bos-wk-altenberg-foto-viesturs-lacis-skeleton
Kimberley op haar skeleton board! Foto gemaakt door: Viesturs Lacis

Slee-bouwers

De sleeën worden gemaakt door verschillende slee-bouwers in de wereld, maar je ziet dat in de World Cup wedstrijden drie à vier bouwers voorkomen. Daar is Bromley er één van. Dat is een bedrijf van twee broers, Richard en Kristan Bromley, en tevens het bedrijf dat ook mijn materiaal maakt. Kristan helpt mijn team om te zorgen dat het materiaal tiptop in orde is en dat we op de nieuwste technologie sleeën. Wat dat betreft heb ik daar een kort lijntje, maar zo zijn er ook Duitse, Letse en Amerikaanse slee-bouwers.

Er zijn dus wel wat opties, maar wij hebben gekozen voor Bromley. De reden is omdat hij het beste bij me past en de samenwerking ook al lange tijd heel goed bevalt. Ik lig al sinds 2015 op een Bromley slee en dat gaat heel goed. De slee past heel goed bij mijn eigen stijl. Dat moet je namelijk altijd een beetje uitzoeken, want elke slee reageert anders. Het is afhankelijk van hoe jij stuurt en hoe goed je matcht met een bepaalde slee. Ik ben heel blij dat Bromley goed bij mij past.

Kimberley-bos-wk-altenberg-foto-viesturs-lacis-skeleton
Kimberley op haar skeleton board! Foto gemaakt door: Viesturs Lacis

Materialen skeleton slee

Alle sleeën moeten ook voldoen aan een speciaal reglement. Dat wil zeggen dat er een stalen frame moet zijn van een bepaalde dikte, maar er is ook ruimte voor verschillen. Zo is de onderkant van mijn slee gemaakt van carbon, maar je ziet ook dat glasvezel wordt gebruikt. De zadels, het deel waar je met je buik op ligt, zijn ook anders gemaakt. Die worden persoonlijk op je aangepast.

We maken gebruik van verschillende soorten ijzers onder de sleeën, om ze aan te passen op alle weeromstandigheden.
kimberley-bos-world-cup-sankt-moritz
Kimberley in actie met haar skeleton slee bij het WK in Sankt Moritz in 2022

Ontwerp skeleton slee

Dan zijn er nog de opvallende onderkanten van onze sleeën. Elke skeleton slee heeft een ander design. Die van mij heeft sinds vorig jaar een mooie tulp van Team NL erop staan, met daarin dingen die mij persoonlijk aanspreken. Zo zit er uiteraard een stukje bos in verwerkt, als grapje rondom mijn achternaam. Er zit een tijger in van Beijing en een Nederlandse leeuw. Ook zit er een foto in van mijn camper en mijn hondje Carley, maar ook een foto van mijn vader en ik van toen ik acht maanden oud was en we samen van een rodelbaan naar beneden zijn geweest. Mijn moeder geeft mijn vader er dan ook nog altijd de schuld van dat hij de reden is dat ik ben gaan sleeën.

Verder is er nog een stukje stroopwafelstructuur verwerkt in het logo, want dat vind ik erg lekker en ik vond het ook wel leuk om dat mee te nemen in de slee. Het past immers ook echt bij Nederland. Overigens heet mijn slee Loekie de sneeuwleeuw. Ik heb hem inmiddels al vijf jaar. Hij doet het goed en houd het goed vol, maar we zorgen dan ook dat er goed onderhoud gepleegd wordt. Het is mooi dat ik deze week ook weer echt op mijn slee kan gaan springen, nu we het ijs weer op gaan.

kimberley-bos-world-cup-sankt-moritz
Kimberley in actie met haar skeleton slee bij het WK in Sankt Moritz in 2022

Abonneer op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de prestaties van onze ambassadors. Abonneren kan via het inschrijfformulier helemaal onderaan de pagina 👇.