Lonneke-Uneken-overwinning-doelen-stellen
Blogs

Doelen stellen en plannen: van droom naar werkelijkheid

Heb je wel eens gehoord:

A goal without a plan is just a wish.

Dat klinkt best logisch, toch? Want hoe bereik je je doel als je niet weet wat je moet doen om stappen in de juiste richting te maken?

Waarom is doelen stellen belangrijk?

Het leven van een topsporter is eigenlijk vrij simpel. Je stelt je doel, bijvoorbeeld een wedstrijd die je graag wilt winnen, en dit wordt je stip op de horizon. Vanaf dat moment tot aan de dag van die wedstrijd draait alles in jouw leven om dit doel. Bij alles wat je doet vraag je je af: ‘Heeft dit een positieve of negatieve invloed op mijn doel?’. En dat is waar het iets ingewikkelder wordt want er zijn natuurlijk enorm veel factoren die van invloed zijn op je uiteindelijke prestatie.

Lonneke-Uneken-doelen-stellen-plannen
"A goal without a plan is just a wish."

Hoe leer ik doelen stellen?

Om een plan van aanpak te maken, moet je eerst bepalen wat jouw uiteindelijke doel is. Een goed doel is uitdagend maar ook reëel: het is duidelijk wanneer je dit doel wilt behalen en wanneer het doel is bereikt. Daarnaast omschrijf je je doel als persoonlijk doel, in plaats van als prestatiedoel. Zo kan ik er bijvoorbeeld van dromen om een grote koers te winnen, alleen ben ik hierbij ook afhankelijk van de kwaliteiten van mijn tegenstanders zijn en het koersverloop. Mijn doel is dus om op die dag in mijn beste vorm ooit aan de start te staan, want hier heb ik wel invloed op. Maar hoe bereik je die topvorm?

Hoe zorg ik er voor dat ik mijn doelen behaal?

Vanuit jouw uiteindelijke doel kun je beginnen met het maken van een plan. Je onderzoekt wat er nodig is om beter te worden in wat je doet. Dit geldt niet alleen voor sport, maar ook bijvoorbeeld voor werk, hobby’s of afvallen. In alle gevallen is het belangrijk dat je een plan maakt en dit zo goed mogelijk probeert uit te voeren. Voor mij als wielrenster betekent dit natuurlijk veel fietsen! Maar dit betekent niet dat elke dag hetzelfde is. Een wielerwedstrijd is zo veelzijdig dat ik veel verschillende dingen moet trainen: duurvermogen, sprint, klimcapaciteiten en ga zo maar door. Daarnaast spelen nog veel meer zaken een rol, zoals tactisch denkvermogen, weersomstandigheden, materiaal, gewicht, mentale gesteldheid en de vorm van de dag. Sommige dingen heb ik zelf in de hand, maar het weer of een lekke band onderweg kan ik niet beïnvloeden. Wel kan ik van tevoren al bedenken wat ik in zo’n situatie het beste kan doen. Dat is ook een voorbeeld van optimale voorbereiding

Lonneke-Uneken-Ploegrijden-doelen-stellen-plannen-droom
Lonneke in actie om haar doelen te bereiken. Fotocredits: Tornanti

Hoe kan ik tussendoelen opstellen?

Zodra je weet wat ervoor nodig is om je doelen te behalen, kun je tussendoelen gaan stellen. Dit zijn (kleinere) doelen die dichterbij in de tijd liggen om jezelf gemotiveerd te houden. Je kunt er zelfs een leuke beloning aan koppelen. Als je bijvoorbeeld een belangrijke deadline hebt gehaald, mag je jezelf belonen met iets lekkers of leuks.

Ook op het gebied van sport is het belangrijk om tussendoelen te stellen. Zo kun je controleren of je op schema ligt richting jouw grote einddoel. Train je bijvoorbeeld voor een persoonlijk record op de marathon? Probeer dan een paar weken van tevoren een halve marathon (of 10 kilometer) te lopen om te voelen hoe dat gaat. Evalueer naderhand hoe het ging en of er nog verbeteringen mogelijk zijn. Je hebt nog enkele weken de tijd om aanpassingen te maken in jouw trainingsprogramma!

Hoe bereid ik me voor op het behalen van mijn doel?

Wanneer de grote dag nadert, is het tijd om de puntjes op de i te zetten. De laatste week voor een belangrijke wedstrijd is het vooral belangrijk om uit te rusten en fris te worden. Het zware trainen is dan gedaan, het is juist belangrijk om je batterij helemaal op te laden om optimaal te kunnen presteren. En hopelijk ervaar je na afloop de ultieme vreugde van het behalen van je doel, om ineens te begrijpen waar je al die tijd zo hard voor hebt gewerkt.