sporten-in-de-zon-tips
Blogs

Zo sport je veilig en comfortabel in de hitte en de zon!

Nu de temperaturen weer stijgen en de zon volop schijnt, is het heerlijk om buiten te sporten en te genieten van de warme zonnestralen. Maar ondanks de vele voordelen van sporten in de zon, zijn er ook een aantal dingen waar je op moet letten, zoals verbranding, uitdroging en oververhitting. We hebben een aantal handige tips op een rijtje gezet zodat jij ervoor kan zorgen dat je veilig en comfortabel sport in warm weer. Of je nu gaat hardlopen, fietsen, zwemmen, voetballen of hockeyen, met onze tips ga je voor de ultieme sportbeleving in de zon terwijl je je gezondheid beschermt. Lees snel verder en ontdek hoe jij je hoofd koel houdt tijdens het sporten in de zon!

Tip 1: Sport op de juiste tijdstippen

Zorg dat je de heetste momenten van de dag vermijdt, om zo het risico op oververhitting te verminderen. De heetste uren van de dag zijn meestal tussen 11:00 en 15:00 uur. Sport dus vroeg in de ochtend of later op de dag wanneer de temperaturen wat lager zijn. Ga je toch tijdens de heetste momenten van de dag sporten? Zorg er dan voor dat je extra goed let op de onderstaande punten.

hockey-zon-bescherming
Als je een buitensport beoefent, zoals hockey of voetbal, is het ook heel belangrijk om je voor een wedstrijd goed in te smeren. Je bent dan namelijk meer dan 60 minuten blootgesteld aan de zon!

Tip 2: Draag ademende en lichte kleding

Als de zon schijnt wil je je huid goed beschermen tegen zonnestralen. Met kleding kan je veel doen op het gebied van zonbescherming. Denk aan: een petje, hoed, zonneklep en/of polsbandjes. Zorg er ook voor dat je je ogen beschermt met een zonnebril. Haal vervolgens je meest lichte en ademende shirt uit de kast die je koel houdt en zweet goed afvoert. Trek ten slotte een luchtige, korte broek aan.

Tip 3: Smeer je in met een zweetresistente zonnebrand.

Na 15 minuten in de zon kan je huid al verbranden. Vooral als je aan het sporten bent, zweet je en verbrand je huid extra snel. Het is dus belangrijk je goed en regelmatig in te smeren. Smeer je 30 minuten voor je work-out in op alle blootgestelde delen van je lichaam en smeer je vervolgens om de 2 uur opnieuw in. Zorg ervoor dat je de tijd neemt om je goed in te smeren en kies daarbij voor een kwalitatief goede zonnebrandcrème. De Sun Protector SPF 30 van U-Sport is een water- en zweetresistente zonnebrandlotion, speciaal ontwikkeld voor sporters! De lotion beschermt je huid tegen 97% van de UVA en UVB straling. De zonnebrandlotion trekt snel in de huid, waardoor er geen zand en vuil aan je huid blijft plakken tijdens het sporten. Ook sluit de Sun Protector je poriën niet af en laat het je huid ademen en zweten. Ideaal voor de sporter die veilig en comfortabel wil sporten in de zon!

zonnebrand-sport-spf-30-sun-protector
Met een goede zweet- en waterresistente zonnebrand kun je zorgeloos sporten in de zon!

Tip 4: Hydrateren, hydrateren, hydrateren!

Tijdens het sporten in hogere temperaturen verliest je lichaam meer vocht dan normaal. Het is daarom belangrijk om goed te hydrateren om zo een gezonde vochtbalans te behouden. Om ervoor te zorgen dat je voldoende drinkt, is het een goede richtlijn om anderhalf keer zoveel te drinken als de hoeveelheid zweet die je verliest. Het drinken van voldoende water helpt niet alleen uitdroging te voorkomen, maar helpt je ook om optimale sportprestaties te behalen. Het kan bijvoorbeeld ervoor zorgen dat je spieren goed functioneren en het kan helpen om je lichaamstemperatuur te reguleren. Het is daarom belangrijk om veel water te drinken, zowel voor als tijdens het sporten. Neem altijd een fles water mee en zorg ervoor dat je regelmatig drinkt, zelfs als je geen dorst hebt.

Tip 5: Luister naar je lichaam

Het belangrijkste is om goed naar je lichaam te luisteren tijdens het sporten in de zon. Als je merkt dat je duizelig wordt, hoofdpijn krijgt of oververhit raakt, stop dan meteen met sporten. Zoek dan zo snel mogelijk schaduw en drink wat water.

Tot slot, vergeet niet te genieten van de zon. Sporten in de buitenlucht kan een geweldige manier zijn om fit te blijven en te ontspannen. Zorg er gewoon voor dat je veilig sport en goed voor je lichaam zorgt met onze tips, zodat jij het beste uit jezelf kan halen tijdens het sporten in de zon!