weet-jij-hoeveel-je-zweet
Blogs

Weet jij hoeveel je zweet?

Geschreven door: Linda Swart, sportdiëtiste

In deze blog gaan we het hebben over iets wat iedereen, vooral tijdens het sporten, doet: zweten. Ja, je leest het goed. Zweet speelt een cruciale rol in je sportprestaties, je gezondheid en hoe je je voelt tijdens en na het sporten. Maar waarom is zweet zo belangrijk? En hoeveel moet je drinken om je vochtbalans op peil te houden? In deze blog gaan we in op de theorie achter zweten en geven we je praktische tips om je eigen vochtverlies te meten en aan te vullen.

WAAROM ZWEET JE EIGENLIJK?

Zweten helpt je lichaam af te koelen. Als je beweegt, maakt je lichaam warmte. Om niet te warm te worden, ga je zweten. Het zweet op je huid verdampt en dat helpt om je lichaam koel te houden. Dit is heel belangrijk, want zo kun je goed blijven sporten zonder oververhit te raken. Hoe meer je je inspant, hoe meer je zweet. Maar ook de temperatuur van je omgeving, je kleding en hoe je lichaam werkt heeft invloed op hoeveel je zweet. Iedereen is anders, dus het is normaal dat sommige mensen meer zweten dan anderen.

WAT GEBEURT ER ALS JE NIET GENOEG GEHYDRATEERD BENT TIJDENS HET SPORTEN?

Met een goede vochtbalans bij de start voorkom je dat je lichaamstemperatuur teveel gaat stijgen tijdens het sporten, waardoor je minder gaat presteren in een te vroeg stadium van je training of wedstrijd. Maar verlies aan prestatie… waaraan merk je dat? Je hart moet harder werken, het vermoeidheidsgevoel neemt toe, je kunt duizelig worden, je coördinatie en reactievermogen nemen af en je kunt zelfs instorten. Naast dat het niet fijn is, kan het ook gevaarlijk zijn voor je gezondheid.

HOE BLIJF JE GEHYDRATEERD?

Je lichaam zit vol water. Bij dames is dat de helft van hun gewicht, bij heren zelfs twee derde. Elke dag verlies je water. Hoe? Door te zweten en te plassen. Dus, drink genoeg, zo'n 1,5 tot 2 liter per dag. Sport je veel? Dan moet je extra goed drinken om je vochtbalans op peil te houden. Hoeveel water je moet drinken tijdens het sporten hangt af van een paar dingen: hoe lang en hoe intensief je sport, het weer, en hoeveel je zweet. Maar, er zijn algemene richtlijnen die je kunt volgen om ervoor te zorgen dat je goed gehydrateerd blijft:

  1. Voor het sporten: Drink zo'n 2 tot 3 uur voor het sporten 500 ml water. Dit geeft je lichaam de tijd om het water goed op te nemen en eventueel weer te lozen.
  2. Tijdens het sporten. Drink elke 15 tot 20 minuten ongeveer 150 tot 250 ml water. Als je langer dan een uur sport (en vooral in de hitte of met hoge intensiteit) overweeg dan isotone sportdrank te drinken tijdens het sporten, om je energie en mineralen aan te vullen. Een isotone sportdrank wordt snel opgenomen in je lichaam en hierdoor vul je snel en makkelijk vocht aan.
  3. Na het sporten. Drink na het sporten genoeg water om je vochtverlies aan te vullen. Hieronder leg ik je uit hoeveel water je na het sporten moet drinken.

HOE MEET JE JE VOCHTVERLIES?

vochtverlies tijdens het sporten calculatie

Zorg dat je altijd uitgaat van je vochtverlies per uur. Als je 2 kg vochtverlies hebt gemeten bij een training van 2 uur, doe je dit dus gedeeld door 2 om je vochtverlies per uur te meten. Het is aan te raden je vochtverlies bij verschillende trainingen te meten en onder diverse omstandigheden.

MAAK EEN DRINKPLAN.

Ben je een actieve, fanatieke sporter en wil je je prestaties verbeteren? Dan is het goed om na te denken over een goed drinkplan. Wat ga je drinken, hoeveel en wanneer? En vooral veel oefenen! Kom je er niet uit… dan kan een sportdiëtist je erbij helpen.