mountainbiken-herfst-voorbereiden
Blogs

Mountainbikend de herfst door!

Waar veel mensen in de herfst de behoefte hebben om op de bank te Netflixen, is dit juist hèt seizoen om lekker met je mountainbike door de bossen te crossen. Nu het volop herfstweer is, ziet je lokale mountainbike ronde er namelijk ineens heel anders uit. Fietsen in het bos kan een onvergetelijke ervaring worden door de frisse lucht, de vochtige grond en de kleurrijke bladeren. Modderpoelen en bladerhopen zijn leuke obstakels die je route nog uitdagender maken! 

Hier zijn een aantal tips waar je op kunt letten zodat jij veilig door de bossen kunt crossen en mountainbikend de herfst door komt!

1. Zorg voor goede, waterdichte kleding 

In de herfst heb je vaak te maken met lagere temperaturen en veel wind. Het is belangrijk daar goed op voorbereid te zijn. Vesten met windstopper zijn populair, maar wind- en waterdichte jassen blijven onmisbaar. Let hierbij niet alleen op de waterdichtheid van de jas, maar ook op het ademende vermogen. Het begin van het herfstseizoen is een goed excuus om jezelf te trakteren op nieuwe fietskleding en accessoires. Denk aan een waterdichte jas, nekwarmers, thermo-shirts en helmmutjes.  

Om je goed voor te bereiden tegen de kou, zorg je dat je dat je goed bent aangekleed. Kleed je in meerdere lagen kleding. Neem voor een lange rit een rugtas mee, met onder andere een extra basislaag, basis regenkleding, energierepen en veel water. Kijk ook naar de weervoorspelling, zodat je je jezelf kunt voorbereiden op regen en plensbuien. Spray een dag van te voren je kleding en tassen in met de Sports Gear Impregnator om je uitrusting (opnieuw) langdurig water-, wind en vuilafstotend te maken. Zo voorkom je doorweekte kleding en uitrusting wanneer je door een regenbui fietst!  

2. Houd rekening met een natte en gladde ondergrond

Echt herfstweer gaat vaak gepaard met regen, modder en vallende bladeren. Deze omstandigheden geven je een mooie kans om je rijvaardigheid te verbeteren. Een aantal tips voor het fietsen op natte en gladde grond in het bos:   

  • Kies voor de laagst aanbevolen bandendruk. Door de lage bandendruk wordt de band platter op de grond gedrukt en krijg je meer grip.
  • De ondergrond is gladder dan normaal, je krijgt namelijk te maken met gladde rotsen en wortels. Fiets dus iets rustiger en ga voorzichtiger de bochten door.
  • Controleer regelmatig je remblokken. Als er geen gleuven meer op de remblokken zitten, zijn ze versleten en is het tijd voor vervanging. Versleten remblokken zorgen ervoor dat je remkracht vele malen achteruit gaat. Bij regen zijn versleten remblokken extra gevaarlijk, omdat je remweg bij regen sowieso langer is. Niet alleen de remblokken, maar ook de remschijven van je mountainbike kunnen verslijten. Een versleten remschijf heeft een enorme impact op de remprestaties. Om je remschijf goed schoon te houden, kun je de Disc Brake Cleaner gebruiken. Deze krachtige remmenreiniger verwijdert olie, vet, modder, vuil en remvloeistoffen op de remschijven. Hierdoor wordt piepen en slijtage van de remschijven- en blokken verminderd en voorkomen.
  • Vertraag voor bladafval. Gevallen bladeren bedekken het pad en kunnen bochtenwerk en klimmen lastig maken. Ook kan bladafval rotsen en wortels verbergen, wat ervoor kan zorgen dat je makkelijk onderuit gaat. Kijk ook uit voor dennennaaldbedekking.  

Kortom, wanneer je te maken hebt met een gladde, natte ondergrond is het belangrijk om voorzichtiger te fietsen en ontspannen te blijven. Laat je fiets onder je benen bewegen zonder strak te zitten, houd je romp stil en blijf vooruit kijken. 

mountainbike-bossen-crossen
Met onze tips over kleding, ondergrond en materiaalverzorging cross jij zorgeloos door de bossen deze herfst!

3. Geniet optimaal van je herfstrit 

In de herfstperiode zijn de paden een stuk rustiger, wat aangenaam is voor jou als mountainbiker. De rustige paden kunnen je een vredig gevoel geven. Wie wil er nu niet in het bos crossen zonder dat er iemand in de buurt is? Geniet optimaal van deze herfstrit en kom lekker tot rust.  

Als je wat meer op gezelschap bent gesteld, zorgt rijden in een groep gegarandeerd voor extra plezier. De rustige paden bieden mogelijkheid om er met een groep op uit te trekken in de bossen. Onderweg zorgt rijden met een groep ook voor extra vermaak, bijvoorbeeld wanneer iemand vol door de modder fietst. Of je nu graag alleen fietst of in een groep, zorg dat je lekker tot rust komt en geniet van de mooie natuur om je heen! 

4. Verzorg en reinig je mountainbike goed na de rit  

Na al die kilometers op je mountainbike door de regen, wind, modder en bladeren kun je met een voldaan gevoel weer thuiskomen. Maar helaas kom je vaak thuis met overal zand, modder en vuil op het frame, in de derailleur en tussen de tandwielen. Omdat je mountainbike het zwaar te verduren heeft gehad, is het belangrijk om je fiets na zo’n herfstrit goed schoon te maken. U-Sport biedt verschillende kits aan, met schoonmaak- en onderhoudsproducten die de levensduur van je fiets verlengen. Zie de Wet Weather Bike Care Box (het ultieme pakket voor een complete schoonmaakbeurt na natte, modderige of koude omstandigheden) en de Gift Box Bike Care Essentials (vier onderhoudsproducten voor reinigen, smeren, onderhouden en beschermen van fietsen met schijfremmen). Klik hier voor meer producten van de Technical Care Line van U-Sport die ervoor zorgen dat je fiets en uitrusting ongeschonden de herfst doorkomen.  

Pak na het schoonmaken van je fiets lekker je momentje! Geniet van een heerlijke warme douche en geef jezelf een schouderklopje. Want terwijl anderen thuis op de bank zaten, ging jij als een ware avonturier de bossen in.

Ben jij enthousiast geworden om je mountainbike weer uit de schuur te halen, maar zoek je nog een uitdagende mountainbike route in de natuur? Dit zijn de mooiste regio’s, waar je veel verschillende routes vindt: Sallandse Heuvelrug (tip: route op de Lemeleberg), Utrechtse Heuvelrug (tip: route van Amerongen), Zuid-Limburg (tip: trail op de Sint-Pietersberg bij Maastricht), Drents-Friese Wold (tip: Bosberg-route) en de Veluwe (tip: Route van Ede & route van Rheden).

mountainbiker-bos-herfst-fietsen
Mountainbikend de herfst door!

Abonneer op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de prestaties van onze ambassadors, nieuwe blogs en producten! Abonneren kan via het inschrijfformulier onderaan de pagina 👇.