mountainbike-schoonmaken-6-stappen
Fietsen

Mountainbike schoonmaken: 6 eenvoudige stappen!

Het is belangrijk dat je mountainbike regelmatig een goede schoonmaakbeurt krijgt, om jouw fietsplezier te vergroten en de levensduur van je mountainbike te verlengen. Klinkt als veel werk? Door ons stappenplan te volgen heb je binnen een handomdraai je mountainbike weer blinkend schoon! Je hebt maar 10 tot 15 minuten nodig om je mountainbike weer klaar te maken voor je volgende fietsavontuur. In deze blog lees jij meer over het belang van goed onderhoud en hoe jij je fiets in 6 stappen in topconditie houdt!

Waarom en hoe vaak je mountainbike schoonmaken?

Vuil, modder, stof en water kunnen zorgen voor meer slijtage aan fietsonderdelen. Door je fiets regelmatig goed schoon te maken met de juiste producten, verklein je de kans op onverwachte of dure reparaties. Ook zorgt regelmatig onderhoud ervoor dat je fiets soepeler draait en schakelt en dat piepende en storende geluiden verleden tijd zijn. Ons advies is om na elke tocht zo’n 10 tot 15 minuten de tijd te nemen om je mountainbike te reinigen. Is je fiets tijdens de rit niet echt vies geworden? Dan ben je binnen een paar minuten al klaar. Heb je in modderige en/of natte omstandigheden gefietst? Dan is grondigere schoonmaak nodig en zal dit meer tijd kosten. Door de juiste schoonmaak- en onderhoudsproducten te gebruiken, kun je je fiets effectief schoonmaken, onderhouden en beschermen. Zo zorg jij ervoor dat je keer op keer kan genieten van optimale fietservaringen!

Benodigdheden mountainbike schoonmaken

Stappenplan mountainbike schoonmaken

Stap 1: Verzamel je benodigdheden

Ga op zoek naar een goede plek om je mountainbike schoon te maken. Idealiter op een plek waar je genoeg ruimte hebt en water goed wegloopt. Verzamel alle spullen die je nodig bent.

Stap 2: Spoel je mountainbike direct af na je rit

De kans is groot dat je wielen, frame en andere onderdelen onder modder en vuil zitten na het rijden van een mooi parcours. Vooral in natte, modderige omstandigheden krijgt je fiets nogal wat te voorduren. Spoel daarom je fiets na je rit zo snel mogelijk af met een tuinslang, draagbare reiniger of een emmer water. Zet je fiets rechtop of in een fietsstandaard en spuit met een zachte, koude straal de mountainbike van boven naar beneden schoon. Gebruik geen hogedrukspuit!

Is je fiets niet echt vies geworden tijdens de rit en merk je dat alleen afspoelen voldoende is? Droog met een microvezel doek je gehele fiets en zorg dat je vooral bij de lagers en de aandrijflijn zo veel mogelijk water verwijderd. Je schoonmaak is dan al compleet! Als je fiets wat viezer is geworden, bijvoorbeeld door een modderig ritje door het bos, dan is afspoelen de eerste stap.

mountainbike-afspoelen-na-rit
Zorg dat je een goede plek vindt om je mountainbike schoon te maken. Het liefst ergens waar water gemakkelijk wegloopt.

Stap 3: Zeep je fiets in

Neem een zachte borstel en zorg dat deze vrij is van vuil, zodat de onderdelen van je fiets niet worden beschadigd. Breng vervolgens een fietsreiniger rechtstreeks aan op de vieze onderdelen van je fiets. Vergeet niet om ook de fietsbanden mee te nemen. Controleer dan meteen of de banden geen beschadigingen (scheurtjes) hebben, of ze nog recht zijn en of alle spaken nog goed vast zitten. Zorg ervoor dat je de fietsreiniger niet aanbrengt op lagers of andere bewegende onderdelen die gevoelig zijn voor water. Laat het product een paar minuten intrekken. Verwijder grondig vuil met de zachte borstel. Spoel vervolgens de onderdelen af met een zachte waterstraal. Neem dan de onderdelen af met een microvezel doek.

bio-bike-cleaner-mountainbike-schoonmaken
Spuit de Bio Bike Cleaner op de vieze onderdelen van je fiets. Laat het even intrekken.
zachte-borstel-vervuilde-onderdelen
Verwijder zwaar vuil met een zachte borstel. Poets de onderdelen daarna schoon met een microvezel doek.

Stap 4: Reinig en ontvet je fietsketting

Reinig je ketting en aandrijving met een kettingreiniger. In combinatie met de Casette Claw & Detail Drive Chain Brush verwijder je vuil uit de derailleurs, cassette, tandwielen en ketting. Wrijf vervolgens de ketting schoon met een microvezel doek. Smeer na het reinigen de ketting opnieuw in met een kettingolie. Druppel vanaf een kleine afstand de olie op de kettingschakels, terwijl je de ketting meermaals ronddraait. Wees zuinig in gebruik. Geef de olie even de tijd om tussen de schakels te kruipen. Verdeel vervolgens de olie over de gehele ketting door de ketting al draaiende door een microvezeldoek te laten glijden. Voorkom dat de olie op de banden, velgen of remschijven terecht komt.

cassette-claw-detail-drive-chain-brush-verwijderen-vuil
Gebruik de Casette Claw & Detail Drive Chain Brush na het aanbrengen van de kettingreiniger om vuil uit o.a. de ketting te verwijderen.
all-weather-bio-chain-oil-aanbrengen-mountainbike
Druppel de kettingolie op de ketting. Verdeel vervolgens de olie over gehele ketting door de ketting al draaiende door een microvezeldoek te laten glijden. Hierdoor verwijder je direct ook overtollige olie.

Stap 5: Maak je versnellingen en remmen schoon

De remmen zijn een van de meest kwetsbare onderdelen van je fiets. Vaak zijn piepende, storende geluiden bij het remmen een teken dat je remmen toe zijn aan een schoonmaakbeurt. Gebruik een remmenreiniger om olie, vet, remvloeistoffen, modder en vuil van de remmen te verwijderen. Doe dit door de reiniger op een droge microvezeldoek te spuiten. Wrijf dit vervolgens op de remschijven. Terwijl je bezig bent met het reinigen, controleer dan meteen even of de remschijven nog recht zijn en de remblokjes niet versleten zijn.

remmenreiniger-microvezeldoek-aanbrengen
Spuit de remmenreiniger op een microvezel doek.
remmenreiniger-wrijven-remschijven-mountainbike
Wrijf de remmenreiniger met een microvezeldoek op de remschijven.

Stap 6: Finishing touch

Neem ten slotte de gehele fiets af met een droge microvezeldoek. Zo is je fiets weer in topconditie voor je volgende mountainbikerit! Wil je je fiets optimaal beschermen en ervoor zorgen dat vuil zich minder makkelijk hecht op je frame en onderdelen? Spray dan je fiets in met de Bike Wax Polisher: een wax spray voor het poetsen en optimaal beschermen van je fiets tegen pekel, modder en water. De spray verwijdert smeerstrepen en oppervlakkige krassen en creëert een beschermend filmlaagje om vuil af te stoten. Breng de spray op korte afstand aan op je frame en verdeel gelijkmatig over het droge en schone frame. Spray de wax ook op andere onderdelen van carbon, aluminium, chroom, rubber en kunststof om deze te poetsen en beschermen. Poets het frame en de onderdelen vervolgens met een microvezeldoek voor een glanzend resultaat! Na het gebruik van de wax spray zal je merken dat vuil minder goed op je frame blijft zitten. Hierdoor zal het schoonmaken van je fiets de volgende keer een stuk sneller gaan. Heeft je fiets schijfremmen? Zorg er dan voor dat er geen wax op je remmen komt.

sporten-in-de-zon-tips
Met dit stappenplan zorg je ervoor dat je mountainbike er weer als nieuw uitziet en je fietsplezier wordt verhoogd!

Je mountainbike weer in topconditie!

Check na het schoonmaken alle onderdelen nog even of ze goed zijn schoon gemaakt. Soms is het nodig om een onderdeel nog een keer schoon te maken of te schrobben. Heb je zelf nog tips, suggesties of vragen over mountainbike schoonmaken? Laat het ons dan zeker weten!