Performance Sports Bottle - FC Groningen speler drinkt uit U-Sport bidon - hydratatie
Sportvoeding

De invloed van hydratatie op je sportprestaties

Goed drinken is misschien wel de meest onderschatte factor in sportprestaties. Tijdens het sporten verliezen we vocht door zweten, en dat kan een flinke impact hebben op je kracht, uithoudingsvermogen en herstel. In deze blog ontdek je daarom, waarom hydratatie zo belangrijk is, hoeveel je moet drinken, welke signalen van uitdroging je moet herkennen én welke sportdrank het beste bij jouw situatie past.

WAAROM IS DRINKEN ZO BELANGRIJK TIJDENS HET SPORTEN?

Water vormt zo’n 60% van je lichaam en is betrokken bij vrijwel elke lichaamsfunctie. Het speelt een rol bij onder andere, het reguleren van je lichaamstemperatuur, het transport van voedingsstoffen naar je spieren en het afvoeren van afvalstoffen.

Tijdens het sporten stijgt je lichaamstemperatuur en verlies je vocht via zweet om af te koelen. Dit vocht moet je weer aanvullen, anders loop je al snel tegen vermoeidheid, spierkrampen of concentratieverlies aan. Een vochtverlies van slechts 2% van je lichaamsgewicht kan al merkbare gevolgen hebben voor je prestaties. Je spieren raken sneller vermoeid, je reactietijd vertraagt en je coördinatie verslechtert. Bovendien herstelt je lichaam langzamer na de training. Zonder voldoende vocht blijven afvalstoffen, zoals melkzuur, langer in je spieren, wat kan leiden tot extra spierpijn, stijfheid of zelfs kramp.

HOEVEEL MOET JE DRINKEN TIJDENS HET SPORTEN?

Als je wacht totdat je dorst hebt, is het eigenlijk al te laat. Dorst is namelijk het teken dat je al uitgedroogd bent. Daarom is het beter om dit te voorkomen door gedurende de dag voldoende te blijven drinken. Je kan hiervoor de volgende richtlijn aanhouden:

  • Voor het sporten: Drink 500 ml water 2 à 3 uur vóór je training, zodat je lichaam het vocht goed kan opnemen.
  • Tijdens het sporten: Neem elke 15–20 minuten 150 ml water. Bij lange of intensieve sessies, zeker als het warm is en je veel zweet, kun je beter kiezen voor een sportdrank zoals een isotone om niet alleen vocht maar ook belangrijke mineralen aan te vullen.
  • Na het sporten: Vul verloren vocht weer aan. Een richtlijn: drink 1,5 keer de hoeveelheid vocht die je bent verloren en verspreid dit over meerdere uren, eventueel met een beetje zout of melk om ook elektrolyten en eiwitten aan te vullen.

HOE HERKEN JE DE SYMPTOMEN VAN UITDROGING?

Dorst, een droge mond en donkere urine zijn duidelijke signalen van uitdroging. Maar ook hoofdpijn, duizeligheid, spierkrampen en verminderde prestaties kunnen erop wijzen dat je lichaam te weinig vocht heeft. In ernstige gevallen kan uitdroging zelfs leiden tot verwarring of flauwvallen. Het vervelende is: tijdens het sporten herken je deze signalen niet altijd op tijd. Daarom is preventief drinken zo belangrijk.

Performance Sports Bottle - bidon U-Sport - cadeautips - hydratatie

WAT ZIJN DE BESTE SPORTDRANKEN VOOR HYDRATATIE?  

Water is voor de meeste mensen voldoende, zeker bij een kortere trainingsduur van minder dan een uur. Maar als je langer dan een uur traint, in warm weer sport of erg intensieve inspanning levert, zijn sportdranken een waardevolle aanvulling. Ze bevatten namelijk koolhydraten én elektrolyten, waardoor ze niet alleen je vocht aanvullen, maar ook je energie op peil houden én spierfunctie ondersteunen.

Er zijn drie typen sportdranken: hypotone, isotone en hypertone, die elk inspelen op een ander doel tijdens of na het sporten.

HET VERSCHIL TUSSEN HYPOTONE, ISOTONE EN HYPERTONE

Het belangrijkste verschil tussen sportdranken zit in de snelheid waarmee je lichaam ze opneemt.

HYPOTONE SPORTDRANK

Hypotone sportdranken worden razendsnel opgenomen en zijn daarom ideaal als dorstlesser. Ze zijn met name geschikt wanneer hydratatie het belangrijkste doel is, bijvoorbeeld als je veel zweet tijdens korte inspanningen. Omdat deze dranken weinig koolhydraten bevatten, leveren ze nauwelijks energie en zijn ze minder geschikt voor langdurige inspanningen.

ISOTONE SPORTDRANK

Isotone sportdranken vormen de juiste middenweg tussen hydratatie en energie. Ze worden snel opgenomen én bevatten voldoende koolhydraten om je energieniveau op peil te houden. Ideaal dus voor duurinspanningen van 1 tot 3 uur. De Isotonic Performance Hydrator van U-Sport bevat 30 gram koolhydraten per 500 ml en heeft een gebalanceerde formule die zorgt voor snelle hydratatie én een stabiele energietoevoer.

HYPERTONE SPORTDRANK

Hypertone sportdranken worden langzamer opgenomen dan hypo- of isotone varianten. Ze zijn minder geschikt om snel te hydrateren, maar leveren juist veel energie. Dit type sportdrank bevat de meeste koolhydraten en is daarom vooral bedoeld voor langdurige inspanningen of voor sporters die direct na een zware training hun energievoorraden willen aanvullen. De Hypertonic Sports Drink van U-Sport bevat maar liefst 90 gram koolhydraten per bidon en een 2:1 glucose-fructoseverhouding. Deze combinatie zorgt voor snelle én langdurige energie. Dankzij de natuurlijke smaak en het ontbreken van kunstmatige toevoegingen is hij bovendien licht verteerbaar. Perfect voor de gevorderde sporters die het maximale uit hun prestaties willen halen.

HOE KIES IK DE JUISTE SPORTDRANK?

De keuze van de juiste sportdrank is afhankelijk van de intensiteit en duur van de inspanning, maar ook de persoonlijke voorkeur. Isotone dranken zijn over het algemeen het meest geschikt voor gemiddelde duursporten, omdat ze hydratatie én energie bieden. Hypotone dranken zijn handig voor lichte inspanningen, terwijl hypertone dranken het beste zijn voor gevorderde sporters met lange trainingsduur en snel energieherstel willen.

Goede hydratatie is onmisbaar voor elke sporter. Het beïnvloedt je spierkracht, uithoudingsvermogen en herstel. Door bewust te drinken vóór, tijdens en na het sporten, en te kiezen voor de juiste drank op het juiste moment, geef je je lichaam wat het nodig heeft om te presteren. Wil je weten hoeveel je precies zweet of hoe je jouw hydratatiestrategie kunt verbeteren? Lees dan ook de blog: ‘weet jij hoeveel je zweet?