zadelpijn-fietsen-voorkomen
Blogs

Zadelpijn

Geschreven door: Kevin Spithorst, fysiotherapeut & fysio bike fitter

HET BELANG VAN EEN GOED ZADEL.

Elk voorjaar lijkt het weer alsof er een blik met fietsers wordt opengetrokken. Voorheen deed ik de bikefits allemaal om de reguliere fysiotherapeutische zorg heen. De afgelopen jaren lijkt het omgedraaid. Leuk om te zien dat iedereen de racefiets dan weet te vinden of er één in bestelling heeft.

Vaker heb ik geschreven over fiets gerelateerde klachten. Dit keer wil ik me specifiek richten op zadelpijn en het belang van een goede zadelkeuze.

ZADELPIJN.

Een klassieke indicatie om een ander/nieuw zadel te kopen is vanwege klachten aan je zitvlak, maar ook een inefficiënte houding kan het gevolg zijn van een verkeerde zadelkeuze. In je bekkenbodem lopen veel zenuwen. Naast je zitbenen zijn er geen structuren in deze regio die gemaakt zijn om veel druk te verdragen. Wanneer een zadel te veel in de weke delen van je bekkenbodem duwt kan dit pijnklachten of andere zenuwsymptomen in je genitaliën veroorzaken.

HOUDING.

Vanuit een mechanistische redenatie kan het zadel zelfs een factor spelen bij het in stand houden van pijn in de nek, schouder en onderrug. Bijvoorbeeld wanneer je het bekken te ver achterover kantelt: zo zit je nog wel op beide zitbenen en ervaar je mogelijk minder druk op de weke delen van je perineum (tussen het staartbeen, de twee zitbeenderen en de schaambeenvoeg). Dan is dit voor je zitcomfort mogelijk beter, maar door deze achterover kanteling komen je schouders ook verder naar achteren. Hierdoor kan de spanning rondom de nek en schouders toenemen.

Blog gaat verder onder de afbeelding.

Black And White Modern Video Editor Blog Banner

Op de afbeelding zie je de verschillende posities die je aan kan nemen op je zadel. De meeste wielrenners geven de voorkeur aan één van deze bekkenposities of wisselen twee verschillende bekkenposities af

ZITBEENAFSTAND.

Bepalend voor een juist zadel is o.a. de afstand tussen je zitbeenderen. Per persoon varieert dit, maar doorgaans zie ik dat de breedte bij een man gemiddeld 11cm is en bij een vrouw rond de 14cm. Het meten van de zitbenen waarbij ze het verst van elkaar gelegen zijn is niet altijd leidend. De flexibiliteit van je bekkenkanteling bepaalt met welk deel je op je zadel zit.

Blog gaat verder onder de afbeelding.

fietsafstelling-bekken-naar-achteren-voren

POSTERIEURE FLEXIBILITEIT.

De flexibiliteit van de achterzijde van je lichaam bepaalt samen met de gewrichtsbewegingen hoe ver het bekken naar voren kan kantelen. De mogelijkheden vanuit het bewegingsapparaat en het comfort van het zadel moeten ervoor zorgen dat je het bekken licht voorover kan kantelen voor een optimale fietshouding en minder zadelpijn

Je zitbeen loopt in één stuk door naar je schaambeen. Dat betekent dus dat het verloop van breed naar smal gaat. Wanneer iemand heel flexibel aan de achterzijde van de bekken regio is, zou je kunnen verwachten dat degene op de fiets ook verder voorovergebogen zit. In dat geval zit je niet meer op de twee uiterste breedtes van je beide zitbeenderen. Hierdoor kan een ‘smaller’ zadel raadzamer zijn.

HARD OF ZACHT ZADEL?

Een zacht zadel biedt mogelijk een prettig gevoel voor even. Echter door de verspreide druk van het zachte zadeldek duwt dit na verloop van tijd in de weke delen van je bekkenbodem wat mogelijk tot klachten leidt en een veranderde fietshouding. Door een hard zadel te kiezen verminder je, zeker bij lange afstanden, de kans op zadelpijn.

WAT VOOR SOORT ZADEL PAST BIJ JOU?

Dus, voordat je een ander zadel kiest: bepaal eerst de breedte tussen je zitbeenderen en de flexibiliteit van de achterzijde van je lichaam. Ben je man? Dan kun je waarschijnlijk een smaller zadel kiezen dan een vrouw. Ben je zwaar? Dan zou ik een harder zadel adviseren. Ben je flexibel aan de achterzijde van je lichaam? Dan kies je ook een smaller zadel dan wanneer je wat stijver bent. Hoe smal het zadel moet zijn wordt bepaald door de breedte tussen je zitbenen.

Mail naar info@u-sport.com als je vragen hebt n.a.v. deze blog!

Schrijf je ook in voor de U-Sport nieuwsbrief voor meer blogs en informatie! Inschrijven doe je via de link helemaal onderaan deze pagina👇