sportblessure-6-stappen-voor-een-spoedig-herstel-kniepijn
Blogs

Sportblessure: 6 stappen voor een spoedig herstel!

Veel fanatieke sporters krijgen vroeg of laat te maken met een sportblessure. Een blessure kan ontstaan door overbelasting van het lichaam of door het maken van een verkeerde beweging. Er zijn twee soorten blessures: chronische en acute blessures. Een chronische blessure komt langzaam opzetten en kan geleidelijk steeds meer klachten geven. Een acute blessure ontstaat plotseling door bijvoorbeeld een botsing, val of klap. In deze blog focussen we ons op de behandeling van een acute blessure.

Een acute blessure kan funest zijn voor je training- en sportdoelen. Het is belangrijk dat je een blessure goed behandelt, zodat je de hersteltijd beperkt en voorkomt dat de blessure chronisch wordt. In deze blog lees je meer over het ontstaan van sportblessures en geven we een stappenplan voor hoe je blessures kunt voorkomen en behandelen.

Hoe ontstaat een sportblessure?

Een acute blessure kan tijdens het sporten ontstaan door een verkeerde beweging, botsing, val of klap. Een spier rekt te ver uit, een pees scheurt, een bot breekt of een gewricht wordt de verkeerde kant op geduwd of getrokken. Een acute blessure geeft een pijn die goed te lokaliseren is. Vaak wordt het aangedane lichaamsdeel rood, zwelt het op en/of doet het pijn om te bewegen.

Wat te doen bij een acute blessure?

Behandel een acute blessure zo snel mogelijk, om de hersteltijd en schade te beperken. Volg de onderstaande zes stappen om een acute blessure goed te behandelen.

Stap 1: Stel vast of er sprake is van een breuk.

Wanneer er sprake is van een breuk, is het vaak niet mogelijk om te staan of leunen op het aangedane been. Zet vier stappen om te controleren of je op het been kan leunen. Als je een breuk vermoedt, neem dan contact op met een dokter.

Stap 2: Koel de pijnlijke plek

Bij verstuikingen, spierscheuringen, ontstekingen en zwellingen is het belangrijk om zo snel mogelijk te koelen om de zwelling tegen te gaan. Doe dit gedurende 10 tot maximaal 20 minuten om de 2-2.5 uur, gedurende 24 tot 48 uur. Een goede manier om het aangedane gebied effectief te koelen is door middel van de Instant Cold Pack of First Aid Cooling. De First Aid Cooling van U-Sport is een spuitbus die directe pijnverlichting geeft bij acute sportblessures, kneuzingen en verzwikkingen. De koudespray geeft intense verkoeling en minimaliseert opkomende zwellingen en blauwe plekken. Het gebruik van de spray draagt bij aan een snellere terugkeer naar het sportveld.

Door meteen te koelen bij een acute blessure verminder je de bloedcirculatie in dat gebied. Dit zorgt voor het tegengaan van zwellingen en ontstekingen. Ook verzacht je hierdoor de pijn. Oefen lichte druk uit bij het koelen (bijvoorbeeld door middel van een zwachtel). Deze lichte druk zorgt er namelijk voor dat de bloedtoevoer wordt vermindert en overtollig vocht makkelijk weg kan. Stop meteen wanneer het aanbrengen van lichte druk veel pijn doet. Het is niet verstandig om te koelen bij open wonden.

Blijf tot twee à drie dagen na het oplopen van de sportblessure regelmatig koelen, of totdat de zwelling is verdwenen. De kou werkt dan voornamelijk om de pijn te verlichten. Brengt nooit een coldpack of koudespray direct aan op de huid om bevriezing van de huid te voorkomen. Gebruik altijd een dunne doek of washandje tussen de huid en de coldpack.

sportblessure-herstel-coolspray-blessurepreventi
Gebruik de First Aid Cooling van U-Sport bij een acute blessure.

Stap 3: Leg het aangedane lichaamsdeel omhoog

Het is aangeraden het geblesseerde lichaamsdeel omhoog te leggen om de bloedtoevoer te verminderen en vocht gemakkelijker weg te laten voeren. Wanneer er sprake is van een enkelblessure, is het belangrijk dat je enkel hoger ligt dan de knie. Bij een knieblessure moet de knie hoger liggen dan de heup.

Stap 4: Probeer te bewegen

Probeer het geblesseerde lichaamsdeel na het koelen te bewegen binnen de pijngrens. Wanneer je het aangedane lichaamsdeel voor langere tijd weinig beweegt, kan het stijf worden. Dit kan het lichaamsdeel juist pijnlijker maken en maakt het moeilijker om beweging weer op te bouwen. Beweeg het geblesseerde lichaamsdeel dus na het koelen telkens binnen je pijngrens, om het soepel te houden.

Stap 5: Heb geduld!

Een sportblessure kan een grote impact hebben op je trainingsschema. Dat is natuurlijk heel vervelend. Toch is het voor een goed herstel van een blessure belangrijk om rust te nemen. Door rust te nemen wordt het geblesseerde lichaamsdeel ontzien en kan het beter herstellen. Zo’n vijf dagen na het oplopen van een acute blessure is het verstandig je te richten op het verminderen van de pijn en zwelling door middel van koelen, het aanbrengen van lichte druk en het omhoog leggen van het aangedane lichaamsdeel. Probeer in deze dagen geleidelijk te bewegen binnen de pijngrens. Na dag 5 kun je gedoseerd en progressief het aangedane lichaamsdeel belasten. Tijdens deze rustperiode kun je ook een brace dragen. De Ultimate Recover cold compressie bandages behandelen je blessure door middel van koude- & compressietherapie. De Ultimate Recover Serie bestaat uit twee koude-compressiebandages voor de enkel of knie.

sportblessure-ultimate-recover-knie-preventie-herstel
De Ultimate Recover Knee biedt twee therapieën in één behandeling. De koude en compressietherapie zorgen voor pijnverlichting en bevorderen het herstel van blessures en overbelasting van de knie.

Stap 6: Beweeg verantwoordelijk

Vind een goede balans tussen rust en verantwoordelijk bewegen. Manieren om verantwoordelijk te bewegen hangen af van het soort blessure. Werk aan spieren, conditie en herstel zonder de gewrichten te belasten. Bouw rustig het tempo en de intensiteit van de oefeningen op. Raadpleeg een arts of fysiotherapeut, zij kunnen een precieze diagnose stellen en een behandelingsplan opstellen waarmee je het sporten geleidelijk opbouwt.

Voorkomen is beter dan genezen

Nu weet je wat je moet doen bij een acute blessure om gezond en voorspoedig te herstellen. Maar ook voor een sportblessure geld: voorkomen is beter dan genezen. Er zijn veel dingen die je zelf kunt ondernemen om zowel chronische en acute blessures te voorkomen, zoals: een gezond eetpatroon, genoeg lichaamsbeweging, goede uitrusting (kleding, schoenen) en voldoende nachtrust. Een warming-up voordat je gaat sporten is ook erg belangrijk om de kans op blessures te minimaliseren. Door een warming-up bereid je je spieren voor op de inspanning. Je lichaamstemperatuur wordt verhoogd en je hart pompt harder, waardoor er meer zuurstof naar je spieren gaat. Hierdoor ben je minder kwetsbaar voor blessures en werkt je lichaam efficiënter.

Je kunt zwakke plekken inbinden om de kans op blessures te verkleinen. Door tape te gebruiken, kun je een blessure ondersteunen, stabiliseren en beschermen, maar ook voorkomen. Door preventief te tapen met de Athlete Sports Tape verminder je het risico op een sportblessure aan gewrichtsbanden.

Nu weet je wat je kan doen om sportblessures te voorkomen en behandelen. Blijf in het geval van een sportblessure constant naar je lichaam luisteren. Je lichaam zal je op ieder moment aangeven wat het nodig heeft. Neem rust en heb vertrouwen dat het goed komt. Zo ben jij in no time weer in topconditie!

Het is belangrijk op te merken dat de inhoud van dit artikel geen medisch advies is en niet bedoeld is als vervanging voor professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Als u vermoedt dat u een sportblessure heeft of enige andere medische aandoening, raden we u ten zeerste aan om onmiddellijk contact op te nemen met een gekwalificeerde medische professional, zoals een arts, fysiotherapeut, sportarts of een andere specialist in de gezondheidszorg.

Bekijk hier onze andere tips & tricks over hoe jij veiliger, aangenamer en beter kan sporten!