spierpijn - arm - trainen
Tips

Sporten met spierpijn: do’s en don’ts

Geschreven door: U-Sport

Spierpijn is een veelvoorkomend verschijnsel na fysieke inspanning, vooral wanneer je intensiever traint dan normaal of nieuwe oefeningen toevoegt aan je routine. Hoewel het vaak onschuldig is, kan spierpijn je zorgen baren: kun je wel doorgaan met sporten, of is rust nemen beter? In deze blog ontdek je wat spierpijn precies is, of je met spierpijn kunt trainen, welke oefeningen geschikt zijn, en hoe je spierpijn kunt voorkomen en sneller kunt herstellen.

WAT IS SPIERPIJN?

Spierpijn ontstaat door microscopische schade aan spiervezels en omliggend weefsel, vaak na een intensieve inspanning of nieuwe trainingsroutine dat voor een ongewone belasting van de spieren zorgt. Deze schade is niet slecht; het is zelfs noodzakelijk voor spiergroei en om sterker worden. Tijdens het herstel van deze schade worden je spieren namelijk sterker en gezonder, mits je voldoende rust neemt en je lichaam de juiste voedingsstoffen geeft.

Hoe lang houdt spierpijn aan?

Meestal begint spierpijn zo’n 24 uur na de inspanning en bereikt het een piek na 48 uur. In de meeste gevallen verdwijnt spierpijn binnen een paar dagen, maar bij erge overbelasting kan het herstel tot een week duren.

spierpijn in schouder

MAG JE SPORTEN MET SPIERPIJN?

Trainen met spierpijn kan, maar het is niet altijd de beste keuze. Bij lichte tot matige spierpijn is sporten vaak geen probleem, mits je een andere spiergroep traint of kiest voor een lichte activiteit zoals wandelen of zwemmen. Dit bevordert de bloedcirculatie en helpt bij het herstel.

Bij ernstige spierpijn, waarbij je moeite hebt met bewegen of je geen goede vorm kunt behouden tijdens het trainen, is het beter om rust te nemen. Je loopt dan namelijk het risico op blessures en het vertraagt het herstel. Hoeveel rust je nodig hebt, hangt af van de intensiteit van je training, vaak geldt:

  • Lichte duurtraining (bijv. fietsen): 24 uur rust.
  • Intensieve duurtraining (meer dan 2 uur): 48 uur rust.
  • Gemiddelde krachttraining: 48 uur rust.
  • Zeer intensieve krachttraining: 72-96 uur rust.

Hierbij geldt ook, luister naar je lichaam en pas je schema aan op basis van hoe je je voelt.

WELKE OEFENINGEN ZIJN GESCHIKT MET SPIERPIJN?

Bij spierpijn is actief herstel de beste keuze. Tijdens actief herstel voer je lichte activiteiten uit die je spieren niet extra belasten, maar wel de doorbloeding stimuleren, denk hierbij aan:

  • Wandelen: dit is een laagdrempelige manier om in beweging te blijven.
  • Fietsen: ideaal om je benen licht te activeren zonder overbelasting.
  • Zwemmen: door de weestand van het water, vermindert het de spierspanning.
  • Yoga: helpt bij het ontspannen en stretchen van stijve spieren.

Mocht je toch echt intensiever willen sporten, zorg er dan voor dat je een andere spiergroep traint. Heb je bijvoorbeeld spierpijn in je armen en borst? Focus dan op je benen en buikspieren.

HOE VOORKOM ÉN BEHANDEL JE SPIERPIJN?

Hoewel spierpijn niet volledig te voorkomen valt, kun je met de juiste aanpak de kans op spierpijn aanzienlijk verminderen en het herstel versnellen. Hier zijn enkele effectieve tips en producten van U-Sport die je kunnen helpen.

Voorkomen van spierpijn:

  • Warming-up en cooling-down: Een goede warming-up bereidt je spieren voor op inspanning door de doorbloeding te stimuleren en je lichaam op temperatuur te brengen. Na het sporten helpt een cooling-down om afvalstoffen sneller af te voeren en spierstijfheid te verminderen. Dit kan bestaan uit lichte bewegingen, zoals wandelen, of stretchoefeningen. Door deze stappen consequent in je routine op te nemen, verklein je de kans op spierpijn aanzienlijk.
  • Eiwitten na het sporten: Eiwitten zijn essentieel voor spierherstel. Ze helpen beschadigde spiervezels te herstellen en versterken, waardoor je sneller herstelt. Neem dus na je training een eiwit shake en geef je spieren de bouwstoffen die ze nodig hebben om sterker terug te komen en spierpijn te verminderen.  Gebruik hiervoor de Whey Protein Support, met 23 gram eiwitten per portie.
  • Drink voldoende water: Hydratatie is cruciaal om afvalstoffen af te voeren en spierkrampen te voorkomen. De Isotonic Performance Hydrator is hierbij een uitstekende keuze. Deze isotone sportdrank vult niet alleen vocht aan, maar bevat ook 30 gram koolhydraten per 500 ml en essentiële elektrolyten. Hierdoor blijf je gehydrateerd, krijg je nieuwe energie en verminder je vermoeidheid tijdens intensieve inspanningen.

Mocht je toch al spierpijn hebben, dan kun je het beste het volgende doen.

Behandelen van spierpijn:

  • Massage: Massage verbetert de doorbloeding en helpt spierstijfheid te verminderen. De Fittner Touch & Go is hier speciaal voor ontworpen. Dit compacte massageapparaat biedt een diepe vibratiemassage die spierknopen losmaakt en de doorbloeding stimuleert. Perfect voor sneller herstel!
  • Warmte- en koudetherapie: Als je net hebt gesport kies je het beste voor een koude douche of de Reusable Cold/Hot Pack. Door de kou vernauw je tijdelijk de bloedvaten en dit helpt weefselafbraak en ontstekingen te voorkomen. Heb je al spierpijn? Dan is warmte je beste vriend. Een warme douche, bad of de Reusable Cold/Hot Pack stimuleert de doorbloeding, ontspant de spieren en versnelt het herstel. Warmte biedt directe verlichting en maakt stijve spieren soepeler, wat tijdens spierpijn ontzettend prettig is.
  • Magnesium: Sporters hebben een hogere magnesiumbehoefte door extra zweten en een versneld metabolisme. Een tekort hieraan kan spierpijn en stijfheid verergeren. Daarom vult de Magnesium Muscle Care Gel of Spray magnesiumtekorten snel aan en wordt het direct door de huid opgenomen. Dit helpt je spieren soepel en sterk te houden en vermindert klachten zoals stijfheid.

Spierpijn hoort bij sporten en kan je niet volledig voorkomen, maar je kunt het herstel wel versnellen en de impact ervan verminderen, zodat je sneller weer voluit kan trainen. Luister wel altijd naar je lichaam. Bij lichte spierpijn kun je vaak prima actief herstellen, maar bij ernstige spierpijn is rust essentieel om blessures te voorkomen.