Zonnebrand-smeren-wielrennen-u-sport
Blogs

Insmeren met zonnebrand: alles wat je moet weten!

Geschreven door: U-Sport

Of je nu een actieve buitensporter bent of gewoon geniet van de zon, je insmeren met een goede zonnebrandcrème is onmisbaar voor de huidbescherming. In deze blog leggen we alles uit wat je moet weten over zonnebrand, zodat jij zorgeloos kan genieten van het warme weer!

WAAROM INSMEREN MET ZONNEBRAND?

Insmeren met zonnebrand is essentieel, vooral voor sporters die veel tijd buiten doorbrengen. De zon straalt Uv-stralen uit, namelijk Uv-A en Uv-B. Uv-B zorgt voor de verkleuring van de huid, maar het zorgt ook voor verbranding. Uv-A zorgt voornamelijk voor huidveroudering en dat jouw huid vatbaarder wordt voor ziekten. Wanneer onze huidcellen eenmaal beschadigd zijn, herstellen ze nooit meer volledig. Uitgebreide blootstelling aan de zon verhoogt daarom het risico op huidschade, wat de kans op huidkanker vergroot. Zonnebrand biedt een beschermende laag die deze Uv-stralen filtert en dus je huid beschermt.

Bovendien kan een zonnebrandcrème helpen om energieverspilling tegen te gaan, doordat de huid minder energie nodig heeft om zichzelf te herstellen van zonschade. Dit kan uiteindelijk de sportprestaties verbeteren.

Kortom, genoeg redenen om je in te smeren!

WELKE FACTOR ZONNEBRAND?

Een belangrijk element bij het uitkiezen van je zonnebrand is SPF, oftewel de Sun Protection Factor. Deze waarde geeft aan in hoeverre de zonnebrandcrème Uv-straling tegenhoudt. Het vertelt hoeveel langer je in de zon kunt blijven zonder te verbranden, vergeleken met geen zonbescherming. Hoe hoger de factor (hoe meer SPF), hoe minder Uv-straling je huid bereikt, waardoor de bescherming langer aanhoudt.

Kort gezegd, vermenigvuldigt de SPF-waarde de tijd dat je in de zon kunt doorbrengen zonder te verbranden. Stel, je verbrandt normaal gesproken al na 10 minuten, dan kun je met een SPF 30 tot 300 minuten (10 x 30) in de zon blijven. Echter, varieert de snelheid waarmee je onbeschermde huid verbrandt afhankelijk van de zonkracht op dat moment (UV-index). De actuele zonkracht kun je vinden op de website van het KNMI.

De gevoeligheid van de huid voor zonlicht en daarmee de benodigde SPF waarde, hangt af van verschillende factoren, zoals leeftijd, huidskleur, en het klimaat of seizoen. Naarmate je ouder wordt, herstelt de huid namelijk minder goed van Uv-schade. Daarnaast, zijn mensen met een lichte huid gevoeliger voor Uv-stralen, omdat ze minder melanine produceren, terwijl mensen met een donkere huid beter beschermd zijn. Ook het klimaat en de tijd van het jaar beïnvloeden de kans op zonneschade (UV-Index). Ongeacht, is het voor iedereen van belang om zich in te smeren.

Hoewel er gedacht wordt dat zonnebrandcrème met SPF 50 veel meer bescherming biedt dan SPF 30, is het verschil minimaal. SPF 30 blokkeert ongeveer 96,5% van de UvA/UvB stralen, terwijl SPF 50 ongeveer 98% blokkeert. Slechts een verschil van 1,5%. Nederlandse dermatologen adviseren daarom vaak SPF 30, omdat een hogere SPF mensen kan misleiden om langer in de zon te blijven of zich minder vaak opnieuw in te smeren. De U-Sport Sun Protector SPF 30 biedt dan ook de betrouwbare bescherming tegen 97% van de schadelijke UvA/UvB-stralen en is speciaal ontwikkeld voor actieve buitensporters. Zo voorkom je dat je te lang onbeschermd in de zon blijft. Bovendien is onze formule zweet- en waterbestendig, ideaal voor zowel de intensieve fietser als de gepassioneerde hardloper.

HOE VAAK EN HOEVEEL SMEREN MET ZONNEBRAND?

Het is essentieel om voldoende zonnebrandcrème aan te brengen en geen delen van het lichaam over te slaan. Bij een te dunne laag, kan je de beschermingsfactor namelijk al door drie delen! Voor effectieve bescherming heb je ongeveer 30 ml nodig voor een volwassen lichaam, wat neerkomt op één theelepel per lichaamsdeel, of zeven theelepels in totaal. De exacte hoeveelheid kan per persoon verschillen.

Bovendien is het belangrijk om jezelf regelmatig opnieuw in te smeren, het liefst elke twee uur à drie uur. Na deze tijd kan de beschermende werking van de zonnebrand afnemen en kan de crème door wrijving of zweten verminderen.

WAAROM AFTERSUN GEBRUIKEN?

Na een dag actief sporten in de zon gaat je huid uitdrogen. Het is daarom van belang om goede nazorg te bieden aan je huid. After Sun is speciaal ontwikkeld om hierbij te helpen. Het gebruik van After Sun biedt veel voordelen, namelijk:

  • After Sun helpt de vochtbalans van je huid te herstellen door hydratatie.
  • After Sun biedt verkoeling, waardoor het je huid verfrist en kalmeert.
  • Daarnaast, ondersteunt After Sun in het herstellen van zonbeschadiging en bestrijden van huidveroudering.
  • Bovendien, helpt het gebruik van After Sun bij het voorkomen van schilferen, wat resulteert in het langer behouden van je zongebruinde kleur!

Voor optimaal effect gebruik je de U-Sport After Sun en breng je het direct aan na het douchen.
De U-Sport After Sun biedt directe verkoeling en verfrissing, essentieel voor het kalmeren van de oververhitte huid. Deze lotion zorgt voor diepgaande voeding en hydratatie, ondersteunt het herstelproces van de huid en is effectief in het verminderen van zonneschade, zoals roodheid en irritatie. Dankzij de lichte, niet-vette formule die snel intrekt, voelt de huid niet plakkerig aan, wat het ideaal maakt voor dagelijks gebruik. Door de U-Sport After Sun na iedere blootstelling aan de zon te gebruiken, blijft je huid gezond, soepel en goed verzorgd. Perfect voor sporters die optimaal willen presteren zonder de risico's van zonneschade.

HOE(LANG) KAN JE HET BEST ZONNEBRAND BEWAREN?

Om ervoor te zorgen dat je zonnebrandcrème zo effectief mogelijk blijft, is het belangrijk deze op de juiste manier te bewaren. Plaats de zonnebrand altijd op een koele, donkere plek om de kwaliteit te behouden. Als je buiten bent, kun je de fles in een handdoek wikkelen of in de schaduw zetten om deze te beschermen tegen de hitte. Zorg ervoor dat het deksel of de dop van de tube altijd stevig is gesloten om lekkage en blootstelling aan lucht te voorkomen. Overweeg de zonnebrandcrème in een koelbox te bewaren als je langere tijd in de zon verblijft.

Op de verpakking van de meeste zonnebrandproducten vind je een PNO (periode na opening) symbool, een klein geopend potje met een getal en een letter erin, zoals '12M'. Dit betekent dat de crème tot twaalf maanden na opening houdbaar is. Na deze periode kan de Sun Protection Factor (SPF) minder betrouwbaar worden, vooral als de crème blootgesteld is geweest aan warmte en zuurstof. Hoewel de SPF kan afnemen, hoef je een geopende zonnebrandcrème niet direct na 12 maanden weg te gooien; deze kan in het tweede jaar nog steeds beschermen, maar wel met een verminderde beschermingsfactor. Een SPF 50, bijvoorbeeld, kan nog een beschermingsfactor van 45 of 40 hebben. Wees hier alert op, om zonbeschadiging te voorkomen!

Een ongeopende fles zonnebrandcrème kan ook na twaalf maanden nog gebruikt worden, mits deze koel en donker is bewaard. Je kunt controleren of de zonnebrandcrème nog goed is door te letten op de textuur, geur en kleur van de crème. Als deze klonterig is, vies ruikt of er anders uitziet, is het tijd om een nieuwe aan te schaffen.

Ga zorgvuldig om met de zon en zorg dat je altijd goed voorbereid bent om je huid gezond te houden op de lange termijn. Vergeet vooral niet om te genieten van je activiteiten in de buitenlucht. Namens U-Sport wensen wij je veel veilig sportplezier toe!