hardlopers-lopen-hard-in-de-stad
Hardlopen

Hardlopen en krachttraining: sneller, sterker & beter!

Geschreven door: U-Sport

Hardlopen is een sport die zowel de geest als het lichaam uitdaagt. Het draait om uithoudingsvermogen, snelheid en een goede looptechniek. Je wordt sneller en loopt beter door tempotrainingen, duurlopen en intervaltrainingen. Maar wil je echt vooruitgang zien? Dan moet je zeker krachttraining opnemen in je wekelijkse sportroutine.

HET BELANG VAN KRACHTTRAINING.

Sommige mensen denken dat je van krachttraining zwaarder wordt en daardoor minder goed kunt hardlopen. Dat is niet waar. Als je krachttraining doet naast je normale looptraining, word je niet perse zwaarder. Uit onderzoek is gebleken dat hardlopers die ook aan krachttraining doen, beter presteren. Ze lopen efficiënter, wat betekent dat ze minder zuurstof nodig hebben bij hetzelfde tempo. Zo kan je dus sneller en langer lopen zonder moe te worden.

Bovendien heeft krachttraining nog twee cruciale voordelen voor hardlopers: het voorkomt blessures en het versnelt je looptempo door een betere samenwerking tussen je spieren en zenuwen. Ben je benieuwd hoe je hardlopen en krachttraining effectief kunt combineren? Wij geven je handige tips en een eenvoudig trainingsschema!

TIPS HARDLOPEN EN KRACHTTRAINING.

  1. Focus op kernspieren. Een sterke 'core', (buik- en rugspieren) is super belangrijk als je hardloopt. Het helpt je om mooi rechtop te blijven en goed te bewegen. Oefeningen als planks en bridges zijn uitstekend voor het versterken van je core.
  2. Train complementaire spiergroepen. Als je hardloopt, gebruik je vooral de spieren in je benen. Maar het is belangrijk om ook de andere spieren in je lichaam te trainen. Dit zorgt voor evenwicht en maakt je sterker. Denk aan oefeningen voor je hamstrings (beenkrullen of bruggen) en oefeningen voor je heupflexoren (lunges of squats).
  3. Doe plyometrische oefeningen. Plyometrische oefeningen zijn oefeningen die je spieren helpen om snel en explosief te bewegen. Deze oefeningen zijn super effectief voor hardlopers omdat ze je benen sterker en sneller maken. Twee voorbeelden van plyometrische oefeningen zijn jump lunges en jump squats.
  4. Een effectief herstel is essentieel voor optimale prestaties. Drink na het sporten genoeg water om vochtverlies te compenseren en vermoeidheid te verminderen. Aanvulling met eiwitpoeder bevordert spierherstel en -opbouw, waardoor je lichaam klaar is voor de volgende uitdaging.

DONT'S HARDLOPEN EN KRACHTTRAINING.

  1. Overdrijf het niet. Krachttraining moet je looptraining aanvullen, niet overheersen. Beperk krachttrainingssessies tot 2-3 keer per week.
  2. Vermijd te zware gewichten. Focus op meer herhalingen met lichtere gewichten. Dit helpt bij het opbouwen van spieruithoudingsvermogen zonder onnodige massa toe te voegen. Je traint namelijk voor kracht, niet voor spiergroei.
  3. Sla de rustdagen niet over. Rust is cruciaal voor herstel. Zorg ervoor dat je lichaam voldoende tijd heeft om te herstellen tussen de trainingssessies door.

TRAININGSSCHEMA KRACHTOEFENINGEN HARDLOPEN.

Hieronder vind je een trainingsschema voor drie krachttrainingssessies per week. Deze krachttrainingssessies kun je op hardloopvrije dagen doen. Je zou er ook voor kunnen kiezen om een sessie na een korter rustig duurloop te doen. Zorg er voor dat je niet een krachtsessie doet na een zware of lange loop en zorg dat je in ieder geval één rustdag in de week hebt. Focus je, als je een beginner bent in krachttraining, op de onderstaande herhalingen zonder gewichten, en bouw daarna langzaam op door extra gewicht toe te voegen. Ga uiteindelijk steeds minder herhalingen doen, maar meer sets (bijvoorbeeld 5 x 5 herhalingen). Klik op de oefening om een instructievideo te zien.

Dag 1: CoreSuperman3 x 10 herhalingen
Fiets-crunch2 x 15 herhalingen per been
Reverse crunch2 x 12 herhalingen
Mountain climbers2 x 10 herhalingen per been
Plank3 x 15 seconden
Dag 2: Onderlichaam Squats3 x 10 herhalingen
Reverse lunges 3 x 10 herhalingen per been
Zijwaarts uitstappen3 x 10 herhalingen per been
Brug3 x 30 seconden
Donkey kicks3 x 10 herhalingen per been
Dag 3: Plyometrische oefeningenBurpees3 x 10 herhalingen
Jump lunges3 x 10 herhalingen per been
Zijwaartse sprongen 3 x 10 herhalingen
Jump squats2 x 10 herhalingen
Hoge knieheffen3 x 30 seconden