

Hand- en polsklachten bij fietsers: oorzaken en oplossingen
Geschreven door: U-SportHeb je tijdens het fietsen wel eens last van tintelende vingers of pijnlijke polsen? Vooral bij langere ritten kunnen deze klachten ineens opspelen. Vervelend, zeker als je midden in een mooie tocht zit. Maar waar komen die klachten vandaan, en belangrijker: hoe kun je ze voorkomen? In deze blog lees je alles over de oorzaken van hand- en polsklachten tijdens het fietsen én wat je eraan kunt doen.
HOE ONTSTAAN HAND- EN POLSKLACHTEN BIJ HET FIETSEN?
Klachten aan je handen of polsen tijdens het fietsen ontstaan vaak doordat je voortdurend schokken en trillingen opvangt via het stuur. Meestal ligt de oorzaak ook in een slechte houding, een zwakke core of een verkeerd afgestelde fiets, waardoor er meer belasting op je spieren en zenuwen komt, met pijn of tintelingen als gevolg.
WAT ZIJN DE MEEST VOORKOMENDE HAND- EN POLSKLACHTEN?
TINTELINGEN OF SLAPENDE HANDEN
Slapende handen of tintelingen in de vingers zijn veelvoorkomende klachten. Ze ontstaan doordat zenuwen of bloedvaten in de hand worden afgekneld. Vooral bij langdurige druk op je handen, een gespannen grip of kou kunnen deze tintelingen opkomen.
OVERBELASTING VAN DE POLS
Langdurige of verkeerde belasting van de pols, bijvoorbeeld door hard aan het stuur trekken of een onjuiste houding, kan leiden tot pijn, kramp of vermoeidheid in je pols en hand.
PIJN IN DE DUIM
Bij het stuur lang vasthouden in een specifieke hoek kan er ook overbelasting ontstaan in je duimgewricht. Pijn of zwelling in de duim is hierbij vaak een teken.
HOE VOORKOM JE HAND- EN POLSKLACHTEN OP DE FIETS?
LET OP JE HOUDING EN HANDPOSITIE
Een ontspannen houding is cruciaal om klachten te voorkomen. Houd je armen licht gebogen en knijp niet te hard in het stuur, zodat je schokken beter opvangt en zenuwen niet bekneld raken. Controleer ook je zadel: staat deze te laag of te ver naar voren gekanteld, dan schuif je naar voren en komt er onnodig veel druk op je handen te staan. Wissel daarnaast regelmatig van handpositie om drukpunten te verlichten en de doorbloeding te verbeteren.
CONTROLEER DE POSITIE VAN JE STUUR
Een te diep of ver stuur kan klachten verergeren. Overweeg het plaatsen van extra spacers om het stuur hoger te zetten of een kortere stuurpen om je stuur dichterbij te brengen.
GEBRUIK ERGONOMISCHE HANDVATTEN
Deze handvatten zorgen voor een groter contactoppervlak, waardoor de druk gelijkmatiger verdeeld wordt. Zorg ervoor dat je pols en onderarm in één lijn staan, zodat er geen knik meer in je pols zit.
DEMP SCHOKKEN MET ACCESSOIRES
Fietshandschoenen met padding kunnen trillingen opvangen én beschermen bij een val. Ook een extra laag of dikker stuurlint helpt om de schokken van het wegdek te dempen.
Hand- en polsklachten bij fietsen
Hand- en polsklachten ontstaan door overbelasting, veroorzaakt door een verkeerde houding of te veel druk op het stuur. Voorkom klachten door ontspannen te fietsen, je houding regelmatig aan te passen en druk goed te verdelen over zadel, pedalen en stuur.

WAT KUN JE DOEN ALS JE TOCH KLACHTEN KRIJGT?
CONTROLEER JE FIETSAFSTELLING & PAS JE TRAINING AAN
Zorg er eerst voor dat je de juiste fietsafstelling hebt, om direct verschil te merken. Hiervoor is een professionele bikefitting aan te raden. Daarnaast is het goed om tijdens je rit regelmatig van houding te wisselen en rustmomenten in te bouwen.
VERSTERK JE LICHAAM
Gerichte oefeningen voor je core en armspieren verbeteren je kracht, stabiliteit en verminderen hierdoor overbelasting van je handen.
GEEF JE LICHAAM DE TIJD OM TE HERSTELLEN
Bij aanhoudende klachten is rust de beste remedie. Daarnaast kan Kinesiotape tijdelijk ondersteuning bieden aan je hand of pols, waardoor spieren en pezen minder worden belast.
SCHAKEL HULP IN
Een fysiotherapeut kan je helpen met gerichte oefeningen en advies om klachten te verhelpen én te voorkomen.
Hand- en polsklachten tijdens het fietsen zijn vervelend, maar vaak goed te voorkomen én te verhelpen. Luister naar je lichaam en grijp tijdig in bij de eerste signalen. Blijven de klachten aanhouden? Raadpleeg dan altijd een fysiotherapeut of specialist. Zo zorg je ervoor dat je met plezier en zonder pijn kunt blijven fietsen.