skiën-wintersport-snowboarden
Blogs

6 wintersport tips: Zo sta jij op de piste als een echte pro!

Geschreven door: U-Sport

We zitten volop in het wintersportseizoen en als we de foto’s mogen geloven is er meer dan genoeg sneeuw te vinden in de bergen. Het is natuurlijk de ideale vakantie in de winter met een sportief tintje. Want onderschat niet hoe intensief het skiën of snowboarden kan zijn. En we hebben het dan natuurlijk niet over de après-ski 😉. In deze blog geven we je 6 wintersport tips over hoe jij je optimaal kan voorbereiden, presteren en herstellen tijdens de wintersport, zodat jij als een echte pro op de piste staat!

GA GOED VOORBEREID OP REIS.

Cliché maar waar, een goede voorbereiding is het halve werk. Zeker als het gaat om wintersport. Het geheim van onbezorgd genieten op de piste is het dragen van de juiste wintersportkleding. Zorg ervoor dat je veel lagen draagt. Begin met thermo-ondergoed en goede skisokken. Draag daarnaast een comfortabele coltrui of fleece trui en maak je outfit compleet met een waterafstotende broek en warme, waterdichte jas.

Om ervoor te zorgen dat je wintersportoutfit water- en vuilafstotend blijft, impregneer je je outfit na maximaal 2 wasbeurten opnieuw met een impregneerspray. Dit zorgt ervoor dat je kleding de ademende en waterafstotende kwaliteit behoudt.

MAAK EEN COMPLETE INPAKLIJST.

Het inpakken kan overweldigend zijn met al die benodigdheden! Denk aan kleding, goggles, je uitrusting, een onmisbare helm, kleding voor na het skiën of snowboarden, en nog veel meer. Zorg ervoor dat je ver van tevoren een inpaklijst voor jezelf maakt, zodat je niet in alle haast en stress essentiële spullen vergeet. Bekijk hier de inpaklijst voor een wintersportvakantie van de ANWB.

Wat absoluut niet mag ontbreken op je inpaklijst, is de Wintersport Essentials Box. De Wintersport Essentials Box is een pakket met onmisbare producten voor een comfortabele en pijnvrije wintersportvakantie.

Inhoud Wintersport Esentials Box:

  • Athlete Underwrap (2x). Deze wrap werkt als beschermende foam in je ski-, of snowboardschoenen om je huid te beschermen tegen irritatie of schaafwonden.
  • Sun Protector SPF30. Zonbescherming is tijdens de wintersport net zo onmisbaar als je ski’s of snowboard. De Sun Protector SPF 30, een water- en zweetbestendige zonnebrandlotion, beschermt jouw huid tegen de krachtige zonnestralen in de bergen.
  • Magnesium Muscle Care Gel. Deze magnesiumgel bevordert het herstel van je spieren na de sportinspanning, zodat stijve en vermoeide spieren na een lange dag op de piste verleden tijd zijn.
  • Microfiber Cleaning & Polishing Cloth. Een ultrazachte microvezel doek voor het droogmaken en schoonmaken van je ski’s of snowboard.
  • Sports Gear Impregnator. Dit multifunctionele impregneermiddel maakt o.a. je handschoenen, jas, broek, sokken en snowboardschoenen langdurig water- en vuilafstotend.
  • Shoe Deo. Een lange dag sporten in de sneeuw kan zorgen voor een vervelende geur in je schoenen. Gebruik de Shoe Deo om de transpiratiegeur te verwijderen en direct een frisse geur te geven.
Wintersport-Essentials-Box

ZORG VOOR EEN GOEDE WARMING-UP VOORDAT JE GAAT SKIËN OF SNOWBOARDEN.

Een goede warming-up voor het skiën of snowboarden is cruciaal omdat het de bloedtoevoer naar spieren stimuleert, flexibiliteit verbetert en de lichaamstemperatuur verhoogt. Dit resulteert in een snellere reactietijd, verbeterde coördinatie en een lagere kans op blessures. Daarnaast bereidt het sporters zowel fysiek als mentaal voor op de specifieke bewegingen van wintersportactiviteiten. Doe bijvoorbeeld een paar jumping jacks, schaatssprongen, quats, planks en hill sprints tot je goed warm bent voor je naar beneden stuift.

ZORG ERVOOR DAT JE COMFORTABEL DE PISTE AF GAAT.

Hoe comfortabeler je je voelt op de piste, des te meer geniet je van de wintersport. Zorg bijvoorbeeld dat je comfortabel in je snowboard- of skischoenen staat. Er is namelijk niets zo vervelend als die drukplekken op je schenen, enkels of hakken die vaak worden veroorzaakt door deze schoenen. Door een beschermende underwrap aan te brengen onder je snowboard- of skischoenen zorg je voor extra bescherming en voorkom je huidirritaties en schaafwonden.

Zorg er ook voor dat je je goed insmeert. Het wordt nog vaak vergeten op de piste, maar dat heerlijke winterse zonnetje heeft behoorlijk wat kracht. Zorg ervoor dat je je minstens elke 2 uur goed insmeert met een water- en zweetbestendige zonnebrandlotion, om een verbrande huid te voorkomen!

VOORKOM SPIERHERSTEL DOOR HET FOCUSSEN OP HERSTEL.

Na zo’n eerste dag skien of snowboarden ontkom je er haast niet aan, spierpijn. Om deze klachten te verlichten en het herstel van je spieren na de sportinspanning te bevorderen zijn er een aantal dingen die je kunt doen:

1. Eet genoeg eiwitten zodra je van de piste af bent. Eiwitten spelen een rol bij het herstel van beschadigde spiercellen. Door eiwitrijk voedsel te eten en drinken, kun je spierpijn al flink verminderen.

2. Drink voldoende water. Het is makkelijk om vergeten water te drinken als je druk bent met wintersporten. Toch is het belangrijk om gehydrateerd te blijven, niet alleen om spierpijn, maar ook kramp te voorkomen! Drink daarom voor, tijdens en na het sporten genoeg water. Als je gehydrateerd wil blijven maar wil voorkomen dat je vaak naar het toilet moet, kun je ook isotone sportdrank drinken. Door isotone sportdrank houdt je je vocht-, energie- en elektrolytenbalans op peil tijdens langdurige inspanningen, zonder dat je constant naar het toilet moet.

3. Breng een magnesiumgel aan op de lichaamsdelen na het wintersporten. Magnesiumgel bevordert het herstel van je spieren na sportinspanning, zodat stijve en vermoeide spieren verleden tijd zijn.

Door te focussen op goed herstel zorg je ervoor dat je de volgende dag weer energiek boven aan de berg staat!

HEB PLEZIER EN GENIET!

Het belangrijkste is natuurlijk dat je volop geniet van je welverdiende vakantie. Neem voldoende pauzes en vergeet vooral niet te genieten van het adembenemende uitzicht! Met deze wintersport tips zorg je ervoor dat je voor een goede voorbereiding, prestatie en herstel zodat jij optimaal van je wintersportvakantie kan genieten!