Het is juli en daarmee zit ik min of meer precies tussen twee wedstrijdseizoenen in. Kortom, ik zit middenin mijn zomertrainingen. En die zijn anders dan de trainingen die ik in de winter doe. In de winter slee ik immers drie tot vijf dagen per week en dat kan nu natuurlijk niet. Een trainingsweek in de winterperiode ziet er dan ook anders uit dan een week tijdens mijn zomertrainingen. En juist in de zomer zit er door de maanden ook weer verschil, omdat dat de tijd is om mijn niveau verder op te krikken. Wat het verschil is, dat leg ik graag uit.
Wintertrainingen
Wanneer ik in de winter aan het sleeën ben, duurt een training op de baan minimaal twee en maximaal vier uur. Deze dagen worden echter nog een stuk langer, omdat ik dan ook veel tijd kwijt ben aan de voorbereiding en achteraf het materiaal moet onderhouden. Met zo’n baantraining ben je al met al zeker een dagdeel kwijt, maar vaak is het een uur of zes a zeven per dag. Daarnaast doe ik dan nog fysieke trainingen. Afhankelijk van de week heb ik één of twee krachttrainingen. De looptrainingen zitten vaak verweven in de sleetrainingen, dus dat scheelt. Dan kom je uit op zo’n twintig trainingsuren per week in de winter.
Zomertrainingen
Trainingen op de baan, die heb ik in de zomer natuurlijk niet en alleen daarmee ziet dan mijn zomertrainingen al heel anders uit. Ik doe dan wat meer fysieke trainingen. In totaal heb ik in mijn huidige schema acht trainingen van maximaal twee uur, maar ook wel minstens allemaal anderhalf uur. Zo zit ik tussen de twaalf en de veertien trainingsuren per week in de zomer. Dat is wel iets minder dan in de winter, maar genoeg. Ik word er flink moe van, haha.
Een typische dag tijdens zomertrainingen
In de zomer heb ik dagen met één of twee trainingen. De meeste dagen heb ik daadwerkelijk twee trainingen. Die dagen zien er als volgt uit; ik sta op om 6.30 uur en dan ga ik met de hond lopen en ontbijten, want om 8.00 uur moet ik op Papendal zijn. Daar beginnen we dan, met alle wintersporters uit de sneeuw, aan een krachttraining in het krachthonk. Die training duurt twee uur, waarna we iets na 10.00 uur wat gaan eten en vervolgens heb ik even rust. Dan kan ik even bijkomen of dingen doen die ik nog gedaan wil hebben.
Om 12.00 uur begint mijn tweede training en dat is een looptraining. De warming up daarvan duurt vaak wel drie kwartier tot een uur en het schema zelf is sowieso een uur, dus dan ben ik vaak wel ruim twee uur bezig. Vervolgens ga ik lunchen, vrij laat dus, en dan ga ik tegen 15.00 uur naar huis. Daar kook ik dan ook vaak zelf, want voeding is ook heel belangrijk en ik probeer altijd voor mezelf te koken. Zeker in de zomer als ik daar de tijd voor heb. Omdat dat altijd lekker vers en gezond is.
Na het eten neem ik vaak de tijd om nog even wat te rollen en te stretchen. Dan komen de Fittner Pro massageapparaat, de cooling producten en foamrollers goed van pas
Na het eten neem ik vaak de tijd om nog even wat te rollen en te stretchen. Dan komen de Fittner Pro massageapparaat, de cooling producten en foamrollers goed van pas. Ik kijk dan wat nog een beetje extra aandacht nodig heeft en ga daarmee aan de slag. Vervolgens is het bedtijd en dan doen we het de volgende dag gewoon nog een keer opnieuw. Al is het ook niet zo dat het steeds hetzelfde is, want ik het programma is vaak wel afwisselend. Dan heb ik maandag twee trainingen, dinsdag één, woensdag weer twee, donderdag één, vrijdag heb ik twee trainingen en zaterdag ook één. Over het algemeen dan, maar de zomer bestaat uit verschillende blokken.
Fysiek verbeteren van mezelf
Momenteel zit ik halverwege de zomer en heb ik mijn opbouwblokken gehad. Dat wil zeggen dat ik in het begin heel veel trainde om mijn conditie en mijn gewicht weer op peil te krijgen. Dat is als wintersporter namelijk wel een ding. Je verbrandt zoveel op de koude dagen, dat je toch wel wat afvalt. En ik werk in de zomer dus ook aan het fysiek verbeteren van mezelf. Iets dat in de winter juist niet zo makkelijk is.
Die intensiteit zal richting de winter alleen maar verder toenemen, terwijl het volume dan verder gaat afnemen.
Ik ben nu begonnen aan mijn eerste snelheidsblok, om te zorgen dat ik deze zomer nog sneller ga worden dan de vorige zomer. Ook aan mijn explosiviteit werk ik. Dat wil zeggen dat de trainingen daarop aangepast worden. Waar ze in het begin heel lang waren, met weinig rust, hebben we nu een programma met een kleiner volume, maar met meer rust erin. De lengte van de training is niet veranderd. De uren zijn dus ongeveer gelijk, maar de intensiteit van de oefeningen die ik doe is hoger. Die intensiteit zal richting de winter alleen maar verder toenemen, terwijl het volume dan verder gaat afnemen.
Slee ik dan helemaal niet? Niet op het ijs, maar toch wel een beetje. Ik heb namelijk een slee op wieltjes. Al doe ik niet dezelfde looptrainingen als de atleten op Papendal, ik doe mijn trainingen wel op de atletiekbaan. Naast dat ik gewoon rechtop loop, train ik ook met die door mijzelf gemaakt slee op wieltjes. Daarmee kan ik zowel op de vlakke baan trainen, waar ik 35 a 40 meter loop met de slee, als de heuvel af. Op Papendal heb ik die mogelijkheid om daadwerkelijk naar beneden te rennen en dat is heel fijn.
Abonneer op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de prestaties van onze ambassadors. Abonneren kan via het inschrijfformulier helemaal onderaan de pagina 👇