Advies nodig?
Tips & Tricks Geschreven door Sanneke de Neeling, schaatster bij Gewest Fryslân

Zo bereid ik mij voor op het schaatsseizoen!

Zo bereid ik mij voor op het schaatsseizoen!  


Als schaatser is het erg belangrijk om je goed voor te bereiden op het aankomende seizoen. Hiervoor maak ik altijd gebruik van een geïmproviseerde checklist. Zo 
bereid ik mij voor op het schaatsseizoen! De lijst is onderverdeeld in vijf verschillende facetten. Natuurlijk staan goed trainen en het op orde hebben van materiaal bovenaan. Verder zijn studie, voeding, mentale gezondheid en fysieke gesteldheid erg belangrijk. Om dit voor elkaar te krijgen heb ik een team om mij heen verzameld die mij bij vragen kunnen helpen. Natuurlijk kan ik dingen ook zelf uitzoeken, maar het gaat heel veel sneller en efficiënter als iemand mij goed kan helpen met de problemen waar ik tegenaan loopt.  

 

Trainingsplan

Tijdens mijn voorseizoen maak ik samen met mijn coach een plan. Zelf bemoei ik mij niet veel met de inhoud van de trainingen. Ik heb het volste vertrouwen in mijn coach op dat gebied. Trusting the process noemen we dat. In het voorseizoen doe ik trainingen zoals fietsen, skeeleren, krachttraining, sprinttraining en sprongtraining.   


Mentale en fysieke gezondheid

Het leven van een topsporter kan soms best zwaar zijn met alle tegenslagen die er te verwerken zijn en blessures waar je weer bovenop moet zien te komen.

Naast de trainingen zorg ik ervoor dat mijn lichaam in optimale vorm verkeert door regelmatig een specialist te raadplegen. Zo ga ik naar de masseur om beter te herstellen na een zware trainingsweek en naar een fysio om te zorgen dat mijn lichaam optimale bewegingsvrijheid heeft. Ook ga ik naar een voedingsspecialist waarmee ik samen een plan maak om de juiste vitamines binnen te krijgen. We kijken ook of ik mijn dieet aan moet vullen, omdat ik bijna geen vlees meer eet. Daarnaast maak ik ook regelmatig gebruik van een Mental Coach. Dit heb ik afgelopen jaar opgepakt en helpt mij nog beter om alles eruit te halen wat er inzit. Het leven van een topsporter kan soms best zwaar zijn met alle tegenslagen die er te verwerken zijn en blessures waar je weer bovenop moet zien te komen.
  

Studeren aan de universiteit

Voor het begin van elk schaatsseizoen plan ik mijn tentamens voor mijn studie Biomedical Engineering aan de Rijksuniversiteit in Groningen. Ik zorg dat ik goed voorbereid aan het seizoen en studiejaar begin.
 

Materiaal in topconditie

Wat ook erg belangrijk is aan het begin van het schaatsseizoen, is met scherpe schaatsen en goed materiaal aan de start staan. Dit doe ik door regelmatig de ronding en bending in mijn ijzers te laten checken. Verder is het belangrijk dat je veters niet versleten zijn en dat er vet tussen je ijzer en brug zit, zodat die niet vast vriest en de veren nog in topconditie verkeren. Afgelopen jaar ben ik overgestapt van mijn oude custom schoenen naar een paar nieuwe. Hiervoor heb ik een aantal weken moeten proberen welke afstelling van mijn ijzers het beste werkte. Hier bij was het draaipunt en de plek waar m’n schaats vastzat erg belangrijk.  

Natuurlijk zijn er altijd dingen waar je je als schaatsster niet van tevoren op voor kunt bereiden. Toch is een goede voorbereiding de helft van het werk. Een goede voorbereiding geeft ook heel veel rust en vertrouwen richting het schaatsseizoen!

Abonneer op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de prestaties van onze ambassadors. Abonneren kan via het inschrijfformulier helemaal onderaan de pagina 👇