Advies nodig?
Tips & Tricks Geschreven door Lonneke Uneken, professioneel wielrenster bij Team SD Worx

Wielrenseizoen: Nieuw jaar, nieuwe kansen

Trainingskamp in Spanje

Waar ik blij van wordt is fietsen, koersen en beter worden. Maar ook van tijd doorbrengen met vrienden en familie en genieten van alle mooie plekken die ik mag ontdekken. Oud en nieuw bracht ik dit jaar niet thuis door. Ik was in Spanje, om daar nog wat extra trainingsuren in de zon te pakken. Voor de verandering was het wel een keertje lekker om op oudejaarsdag lekker in korte broek te kunnen trainen. Op 1 januari begonnen we het jaar goed door de Peñon de Ifach op te lopen. Dat is een rots van zo’n 300m hoog gelegen aan de stad Calpe, die je van veraf overal kunt zien liggen. Dit stond al een aantal jaar op mijn bucketlist, maar vaak ben ik blij als ik op trainingskampen op rustdagen lekker op mijn bed kan liggen, in plaats van een hike op de berg. Nu kan ik dit eindelijk afvinken, en dat op de eerste dag van het jaar!

Samen trainen

Een aantal dagen later arriveerde de ploeg voor het tweede trainingskamp met het team. We hebben weer vele uren kunnen maken samen. Het is altijd fijn om samen te trainen, zeker nu. We zitten in een lastige periode en door samen te zijn hebben we veel steun aan elkaar. Elke dag gaat het een beetje beter en kunnen we op de fiets weer lekker ons ding doen. Ook gaan de uren veel sneller dan in je eentje en is het niveau in de groep hoog. Zo trekken we elkaar naar een hoger niveau. Ook doen we onderweg vaak wat sprintjes of rijden we finale in teams, om de variatie er een beetje in te houden. We kijken er naar uit om tijdens het wielrenseizoen te laten zien hoe sterk we samen zijn.

We kijken er naar uit om te laten zien hoe sterk we samen zijn.

Planning wielrenseizoen

Inmiddels is het alweer begin februari, en komt het voorjaar steeds dichterbij. In februari staat eerst de ploegenpresentatie op het programma en daarna nog wat medische testen. Dan staat het derde, en laatste, kamp in Spanje gepland. Ook dat kamp zullen we nog hard nodig hebben, om de laatste puntjes op de i te zetten richting het voorjaar. Ook blijft Covid nog steeds iets om rekening mee te houden. Het lijkt erop dat de kalender nu weer mooi gevuld is, maar we moeten flexibel blijven en, zoals we inmiddels weten, kan het plan altijd wijzigen.

Ik kijk er naar uit om weer te gaan koersen. Eind oktober was de laatste koers van het wielrenseizoen de Ronde van Drenthe, en over zo’n anderhalve maand staat dit weer op het programma! Het voorjaar is weer goed gevuld met, als het goed is, ook Parijs-Roubaix op de originele datum, in april. Zeker nu de koersen dichterbij beginnen te komen voel ik het weer kriebelen. De trainingen worden korter en intensiever en rust pakken wordt nog belangrijker. Langzaamaan groei ik weer in m’n focus, klaar om komend seizoen te knallen!

Abonneer op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de prestaties van onze ambassadors. Abonneren kan via het inschrijfformulier helemaal onderaan de pagina 👇