Advies nodig?
Tips & Tricks Geschreven door Kimberley Bos, Olympisch skeleton atlete

Wat een seizoen!

Wat een skeleton seizoen was het! Wie mij in oktober had verteld dat ik dit jaar 5 keer op een wereldbeker podium zou staan en derde op de wereldbeker ranglijst had ik echt niet geloofd. Sterker nog, in oktober had ik er nog een hard hoofd in dat we daadwerkelijk een skeleton seizoen zouden hebben. Maar ik ben heel blij dat ik gewoon lekker heb kunnen sleeën, ondanks de aanpassingen in verband met de corona (lees meer hierover in mijn vorige blog: Corona in het buitenland).

Van 25ste op de ranglijst naar 3e

De vraag waarom ik nu ineens zo goed ben is me wel honderd keer gesteld de afgelopen tijd. Als je weinig van de sport weet, dan is het echt bizar dat iemand die 25ste op de ranglijst was vorig jaar nu ineens 3e is. Voor mij was het minder een verrassing, omdat het vorig jaar ook echt al wel goed ging, alleen het helaas niet zichtbaar was vanwege een blessure.

Mijn sport bestaat uit drie componenten; de start, het sturen en het materiaal. Het materiaal zit wel goed, daar zorgt mijn coach Kristan Bromley wel voor. Het sturen is de afgelopen jaren steeds meer verbeterd, maar de start ging vorig jaar echt slecht, omdat ik in december 2019 een spierscheurtje in mijn quadriceps (bovenbeenspier) heb opgelopen.

Op elke baan dit jaar heb ik mijn persoonlijk record verbeterd

Dit jaar was ik wel fit, waardoor ik met een competitieve start ineens meedeed om de prijzen op de meeste banen. Helaas nog niet overal, maar daar is hard aan gewerkt dit seizoen. Want op elke baan dit jaar heb ik mijn persoonlijk record verbeterd, iets wat anderen wellicht niet zo snel zien, maar waar ik wel heel trots op ben.

Kijk bijvoorbeeld naar het Wereld Kampioenschap! Iedereen om mijn heen ging er eigenlijk wel een beetje vanuit dat ik een medaille mee naar huis kon nemen, maar ja, zo makkelijk werkt het helaas niet in onze sport. Elke baan is anders en laat Altenberg nu net een hele moeilijke baan zijn, waar ik weinig ervaring heb. Dat houdt in dat het moeilijk is om constante runs neer te zetten en het moeilijk is om hard te gaan. Toch zie ik nu achteraf het WK als één van mijn leerzaamste weken van dit seizoen en ben ik trots op mijn prestatie.

Weer een persoonlijk record

Waarom trots? Een wedstrijd doen en je eigen verwachtingen onder controle houden is iets waar ik al veel mee te maken heb gehad. Maar een wedstrijd doen waarbij er nog vele andere mensen zijn die een mening hebben is toch anders. Dat was nieuw voor mij afgelopen week. En ondanks dat heb ik een goede week gehad, waarin ik veel heb geleerd en mijn persoonlijk record met een halve seconde heb verbeterd ten opzichte van het WK vorig jaar (die ook in Altenberg was). En een halve seconde in onze sport is heel veel!

Kort samengevat ben ik heel blij met mijn skeleton seizoen en heb ik er vertrouwen in dat komend jaar richting de Olympische Spelen van Beijing 2022 een prachtig jaar gaat worden. Maar voor nu, eerst even bijkomen en nagenieten van dit jaar.