Advies nodig?
Tips & Tricks Geschreven door Lonneke Uneken, professioneel wielrenster bij Team SD Worx

Vakantie zonder wielrennen

Vakantie zonder wielrennen

Zo’n 49 weken per jaar ben ik op fietsvakantie. In de winter ben ik grotendeels in Spanje voor trainingskampen, in het voorjaar zit ik veel in België voor de voorjaarsklassiekers en in de zomer rijd ik koersen door heel Europa, met tussendoor nog een aantal trainingskampen. Ook al heb ik de leukste baan ter wereld, als het wedstrijdseizoen voorbij is, dan ben ik ook wel even toe aan een vakantie zonder wielrennen.

Een extra lang seizoen

De voorbereidingen begonnen in november 2020, en in maart 2021 begon het wedstrijdseizoen. Vervolgens wisselde ik de wegwedstrijden af met baanwedstrijden en een aantal trainingskampen. Doordat er in het begin van het jaar nog een aantal koersen werden uitgesteld vanwege corona, werd het een extra lang seizoen. Afgelopen oktober was nog een belangrijke maand met Parijs-Roubaix, het Europees Kampioenschap baanwielrennen en als afsluiting: mijn (bijna) thuiswedstrijd de Ronde van Drenthe. Zo eindigde mijn seizoen een jaar nadat ik was begonnen met de voorbereidingen.

Tijd voor een vakantie zonder wielrennen

Na een geslaagd seizoen was het tijd voor een welverdiende rustperiode, om de batterij weer helemaal op te laden. Ik vind deze periode altijd heerlijk. Niet dat ik de rest van het jaar niet heerlijk vind, want ook dan geniet ik met volle teugen. Maar waar ik normaal andere afspraken plan om mijn trainingsschema heen, hoef ik nu eigenlijk bijna nergens rekening mee te houden. Eindelijk alle tijd om bijvoorbeeld weer eens af te spreken met vrienden en familie, die ik tijdens het seizoen niet zo vaak kan zien als ik zou willen.

Ook ga ik graag lekker uit eten, naar feestjes en verjaardagen en ga ik meestal in de rustperiode een weekje op vakantie. Ik vind het fijn om nu een langere periode thuis te zijn, maar om echt even goed uit te rusten lig ik het liefst een weekje ergens op het strand in de zon. Thuis ben ik toch vaak druk met andere dingen, wanneer ik weg ben kom ik echt tot rust.

En dat is nou precies waar off-season voor bedoeld is; weer gretig worden om de fiets op te springen!

Maar een weekje op het strand liggen is ook lang genoeg, want daarna begint het toch weer te kriebelen om aan de slag te gaan. Stiekem kijk ik dan alweer vooruit naar de trainingskampen en wedstrijden, die snel alweer voor de deur staan. En dat is nou precies waar off-season voor bedoeld is; weer gretig worden om de fiets op te springen!

Het nieuwe seizoen staat alweer voor de deur

Inmiddels zitten mijn eerste trainingen er weer op en staan de eerste baanwedstrijden op het programma. Zo rijd ik eind november een 3-daagse op de wielerbaan in Genève, Zwitserland. Vervolgens staat december in het teken van het eerste trainingskamp met team SD Worx, waar ik ook zal kennismaken met een aantal nieuwe ploeggenoten voor komend seizoen.

De maanden aan het eind van het jaar zijn altijd vrij relaxed. Tuurlijk trainen we alweer hard en veel, maar de trainingen staan vooral in het teken van rustige uren maken om de basis weer sterk te maken. Als die eenmaal sterk is, worden de trainingen in januari en februari steeds intensiever, en voor je het weet staan we weer aan de start van de eerste klassieker van het jaar!

Abonneer op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de prestaties van onze ambassadors. Abonneren kan via het inschrijfformulier helemaal onderaan de pagina 👇