Advies nodig?
Tips & Tricks Geschreven door Lonneke Uneken, professioneel wielrenster bij Team SD Worx

Tour voor vrouwen

De Tour voor vrouwen?

Wanneer ik mensen die het wielrennen niet echt volgen vertel dat ik profwielrenster ben, krijg ik altijd dezelfde vraag; Doe je dan ook mee aan de Tour de France? Nee. Want die is er niet voor vrouwen. Althans, nóg niet.

Voordat ik überhaupt geboren was werd er wel een Tour voor vrouwen verreden; de Tour de France Féminin werd voor het eerst verreden in 1984. In de loop der jaren is de naam nog een aantal keren veranderd. De laatste editie werd verreden in 2009. Sindsdien heeft het vrouwenwielrennen een mega metamorfose ondergaan. Waar je in 2012 soms, als je geluk had, een samenvatting van vijf minuten van de grootste dameskoersen kon zien in het sportjournaal ’s avonds, worden nu de finales van alle grote koersen live uitgezonden. En niet onbelangrijk, ze worden ook goed bekeken. Een aantal van de voorjaarsklassiekers werden zelfs, net als al een aantal jaar gebeurt in het veldrijden, beter bekeken dan de finales van de mannelijke versie van deze koersen.

Hoe meer sponsoren investeren in onze sport, hoe meer rensters kunnen leven van hun sport en er niet nog een extra baan bij hoeven te hebben om alles te kunnen financieren.

Positieve ontwikkelingen

In de afgelopen tien jaar zijn er veel wedstrijden bijgekomen voor vrouwen. Bijna alle voorjaarsklassiekers van de mannen staan nu ook voor de vrouwen op de kalender. Inclusief Parijs-Roubaix, die na twee keer uitgesteld te zijn voor het eerst verreden gaat worden in oktober van dit jaar. Door deze ontwikkelingen krijgt het vrouwenwielrennen een steeds belangrijkere status, wat weer zorgt voor meer waarde voor potentiële sponsoren. Hoe meer sponsoren investeren in onze sport, hoe meer rensters kunnen leven van hun sport en er niet nog een extra baan bij hoeven te hebben om alles te kunnen financieren. Dit heeft weer als gevolg dat het niveau in de breedte omhooggaat. Hierdoor worden de koersen nog spannender en wordt het nog leuker om naar onze wedstrijden te kijken!

Met al deze positieve ontwikkelingen zou je denken dat het volkomen vanzelfsprekend is dat er ook een Tour voor vrouwen komt, maar dat heeft behoorlijk lang geduurd. Al jaren wordt er gesproken over een herintrede maar die is er nog steeds niet. Op initiatief van onder anderen Marianne Vos werd er gelobbyd voor een vrouwentour. Dat werd uiteindelijk La Course. La Course is een eendagswedstrijd die sinds 2014 verreden wordt tijdens de Tour van de mannen. Het is iets, maar een serieuze tegenhanger van de tour kun je het niet noemen. De enige grote ronde voor vrouwen momenteel is de Giro Donne. Deze ronde duurt tien dagen.

Na afloop van de mannentour volgend jaar zal de Tour de France Femmes voor het eerst verreden worden.

Na dertien jaar wachten, gaat het dan volgend jaar echt gebeuren. Na afloop van de mannentour zal de Tour de France Femmes voor het eerst verreden worden. De Tour zal gaan over acht etappes. De parcoursen worden later dit jaar tegelijk met het parcours voor de mannen bekend gemaakt. Alsof dat nog niet genoeg is, lijkt het er ook op dat er in 2022 nog een meerdaagse bij komt in Scandinavië. Genoeg keus dus volgend jaar!

Maar ook dit jaar valt er niet veel te klagen wat wedstrijdaanbod betreft. Zeker na volgend jaar, is elke koers die we überhaupt kunnen rijden toch weer mooi meegenomen. Er staat dit seizoen nog een druk najaar te wachten met veel mooie koersen. Voor mij nog geen grote ronde dit jaar, maar wie weet kan ik ergens de komende jaren wel zeggen dat ik meedoe aan de Tour de France. Al hoop ik natuurlijk dat straks de vraag niet meer gesteld hoeft te worden, en dat iedereen weet dat die bestaat en ernaar kijkt op tv!

Abonneer op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de prestaties van onze ambassadors. Abonneren kan via het inschrijfformulier helemaal onderaan de pagina 👇