Advies nodig?
Tips & Tricks Geschreven door Kimberley Bos, Olympisch skeleton atlete

Topsporter en afgestudeerd fysiotherapeut

Topsporter en afgestudeerd fysiotherapeut, hoe doe je dat?

Naast dat ik topsporter ben van beroep, ben ik natuurlijk ook nog afgestudeerd fysiotherapeut. De afgelopen jaren heb ik altijd gezegd dat dat eigenlijk mijn hobby is. Doordat ik veel in het buitenland zit in de winter, kan ik eigenlijk alleen zomers aan de slag in de praktijk. Gelukkig heb ik hier in de omgeving een goed netwerk en heb ik de afgelopen jaren steeds gewoon kunnen werken, om zo mijn vak bij te houden. Maar hoe deed ik dat dan? En wat is nu het plan richting de Olympische Spelen van Beijing komend jaar?

Dat was wel bikkelen, want als fysio ben je constant in beweging natuurlijk en sta je veel op je voeten. Dit maakt de trainingen zwaar, maar het lukte.

Inmiddels heb ik vijf jaar mijn diploma. Ik ben op 1 februari 2016 afgestudeerd. In het eerste jaar na mijn afstuderen heb ik veel uren gemaakt in de praktijk, omdat ik met het werk mijn sport kon betalen. Zo heb ik in het eerste jaar na mijn studie enkele maanden in Zwitserland gewerkt en getraind. Dat was wel bikkelen, want als fysio ben je constant in beweging natuurlijk en sta je veel op je voeten. Dit maakt de trainingen zwaar, maar het lukte.

Een A-status toegekend

Begin 2017, het jaar voor de Spelen van Zuid-Korea, haalde ik mijn eerste wereldbeker medaille en daardoor kreeg ik een A-status toegekend. Dat betekende dat ik inkomen had uit mijn sport en minder kon gaan werken. Dat hield in dat ik ergens tussen de 8 en de 16 uur werkte in de week, afhankelijk van de trainingsperiode en de vraag in de praktijk. Maar de praktijken waar ik gewerkt heb, Fysio-med Bravenboer, MijnFysiopraktijk en M-visio, waren hier gelukkig heel flexibel mee.

De afgelopen vijf jaar heb ik dus lekker mijn uurtjes kunnen maken en daarnaast netjes bijscholing gedaan om bij te blijven. Dit vind ik persoonlijk heel belangrijk in een vak als fysiotherapie. Je wilt iemand die bij je komt de beste zorg kunnen bieden. Dan kan alleen als je zoveel mogelijk op de hoogte bent van de nieuwste inzichten en theorieën.

Deze zomer wordt anders

Tot dit jaar heb ik naast mijn sport dus altijd in de praktijk gewerkt. Echter heb ik dit jaar een andere keuze gemaakt. Deze zomer wil ik de ruimte hebben om me zo ideaal mogelijk voor te bereiden op de Olympische Spelen komende winter. Het risico op het oplopen van Covid-19 is duidelijk groter als ik wel mensen help als fysiotherapeut. Wellicht dat de situatie in de loop van de zomer nog verandert, maar voor nu wil ik dat risico niet lopen. Daarom ga ik deze zomer een keer niet aan het werk, maar ligt mijn focus dus echt op de sport.

Dat wil niet zeggen dat ik helemaal niks doe om mensen gezond en in beweging te houden, maar dan wel op een andere manier. Zo heb ik de afgelopen zes weken meegeholpen aan de Club Challenge Ede, een initiatief van MijnFysiopraktijk in mijn eigen woonplaats. Een originele actie om mensen te motiveren om lekker te blijven sporten, ook al kan het nog niet normaal, en daarbij hun geliefde sportclub te ondersteunen. Twee dingen die heel belangrijk zijn, maar lastig met de huidige maatregelen.

Dan volgt automatisch nog de vraag: ‘Wat ga je na de Olympische Spelen doen?’. Dat weet ik nog niet. Ik zal ongetwijfeld wel weer aan het werk gaan, want ik vind het werk als fysiotherapeut ook gewoon hartstikke leuk. Maar in welke vorm zal afhankelijk zijn van de keuze of ik nog blijf sleeën. Dat weet ik gewoonweg nog niet op dit moment.

Kimberley Bos

 

Abonneren op de nieuwsbrief kan via het inschrijfformulier helemaal onderaan de pagina 👇