Advies nodig?
Tips & Tricks Geschreven door Kimberley Bos, Olympisch skeleton atlete

Tijd voor de Olympische Spelen

Voorbereiding op de Olympische Spelen

Deze week vertrek ik naar de Olympische Spelen in Beijng. Na een lange, intensieve periode staat nu het toernooi op de planning waar het dit seizoen allemaal om draait. Of eigenlijk, waar het de afgelopen jaren om draaide. Want hoewel het kwalificatietraject deze winter was, zijn we er als team eigenlijk al meerdere seizoenen mee bezig. In een sport als skeleton zijn de details belangrijk en is zo’n pre-olympisch jaar er één waarin je ook aan het sleutelen bent aan je slee, je techniek, et cetera. In een olympisch seizoen kan dat niet meer. 

Deze winter moest ik me via de World Cup wedstrijden zien te plaatsen voor de Olympische Spelen. Dan is er geen ruimte om nog dingen te gaan proberen. Dat we alles goed voor elkaar hebben is dit seizoen wel gebleken. Ik heb in de afgelopen twee jaar een mooie stap vooruit kunnen maken, zowel met sturen als met mijn start. Dat zijn dingen waar we hard aan hebben gewerkt en dat heeft zijn vruchten afgeworpen. 

Want laat ik eerlijk zijn, veel beter dan dat het seizoen tot nu toe is verlopen, had ik het me niet kunnen wensen. Ruim een week geleden mocht ik de grote beker in ontvangst nemen, als winnares van het World Cup klassement. Dat deed ik in Sankt Moritz, waar ik die dag ook Europees kampioen werd. Dat waren niet alleen prestaties die uniek waren voor mij, maar voor heel Nederland. Net zoals de twee zeges in de World Cup wedstrijden in Winterberg. Dat gaf een heel gaaf gevoel. 

Ik heb in de afgelopen twee jaar een mooie stap vooruit kunnen maken, zowel met sturen als met mijn start.

Veel kanshebbers voor de titel

De aandacht van de media is de afgelopen tijd ook flink toegenomen. Daarbij krijg ik nu de vraag of ik favoriet ben voor de Olympisch Spelen. Dat denk ik niet. Ja, ik ben een kanshebster op een medaille en ik ga daar ook vol voor, maar als dit seizoen één ding wel heeft uitgewezen, is het dat het allemaal heel dichtbij elkaar zit en dat er veel kanshebbers zijn. In acht wedstrijden stonden maar liefst elf verschillende vrouwen op het podium en hadden we vijf verschillende winnaressen. Kortom: iedereen is in goede vorm en de concurrentie is groot. 

Onze sport leent zich er ook wel voor om veel kanshebbers te hebben. De verschillen zijn klein, zeker als het om tijden gaat. Bij de laatste World Cup werd ik tweede en na twee afdalingen van in totaal ruim 2.17 minuten, was het verschil tussen mij en winnares Jaclyn Narracott slechts 0,06 seconden. Dat is wel tekenend voor onze sport en dat maakt het ook zo leuk en spannend. Een goede reden voor jullie om op 11 en 12 februari te kijken, dat zijn mijn wedstrijddagen. 

Daarmee verklap ik ook al wat anders: we komen niet één, maar twee dagen in actie in Beijing. Waar al onze World Cup wedstrijden over twee heats gaan en op dezelfde dag plaatsvinden, doen we er op WK’s en Olympische Spelen altijd vier. Alle tijden worden bij elkaar opgeteld en wie over vier heats in totaal de snelste is, is de winnares. Het wordt dus heel belangrijk om constant te zijn, geen grote fouten te maken en goede runs neer te zetten. 

Het wordt heel belangrijk om constant te zijn, geen grote fouten te maken en goede runs neer te zetten. 

Doel voor de Olympische Spelen

En dat is ook precies waar ik voor ga. Ik wil in Beijing mijn vier beste runs ooit neerzetten. Waar dat goed voor is? Dat weet ik niet. Dat ligt ook aan wat de concurrentie doet en wie de baan het beste ligt. Ook dat weten we nog niet goed, omdat, op de Chinezen na, iedereen slechts drie weken op de baan heeft kunnen oefenen. Maar wat ik wel weet is dat ik er alles aan heb gedaan en dat ik niet meer kan doen dan vier zo goed mogelijke runs neerzetten. Als dat lukt, kan ik absoluut tevreden zijn. 

In deze laatste weken en in Beijing zelf ga ik dus precies doen wat ik ook de afgelopen tijd heb gedaan: vertrouwen op het proces. Het proces waar ik met mijn hele team, want ik doe dit zeker niet alleen, de afgelopen jaren aan heb gewerkt. En waarmee we nu dus hier staan, na een tot nu toe heel mooi seizoen. Ik hoop dat er nog wat heel moois in het vat zit en ik een mooie droom werkelijkheid kan laten worden. Zeker is dat we er alles aan gedaan hebben. Ik heb er dus ook veel vertrouwen in. Ik kijk er ontzettend naar uit om in actie te komen op deze Olympisch Spelen! 

 

Abonneer op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de prestaties van onze ambassadors. Abonneren kan via het inschrijfformulier helemaal onderaan de pagina 👇