Advies nodig?
Tips & Tricks Geschreven door Kimberley Bos, Olympisch skeleton atlete

Rust en herstel

Rust en herstel

Het winterseizoen zit erop. Tijd om even tot rust te komen en de batterij op de laden, zodat ik in april weer de schouders eronder kan zetten. Want dan start de zomertraining. Conditie, kracht en snelheid opbouwen voor de komende winter. Maar ik loop op de zaken vooruit, eerst tijd voor rust en herstel dus. Maar waarom en hoe doe ik dat?

Herstellen

Wanneer je herstellen opzoekt in de Van Dale, dan komt je omschrijvingen tegen zoals ‘weer in goede, bruikbare staat brengen’ en ‘beter worden’. En dat vind ik wel doeltreffend. Want of je nu je energie gebruikt om een zware training te draaien of simpelweg een dag aan het sjouwen bent, omdat je moet verhuizen; Na beide activiteiten ben je moe en zal je moeten rusten om hetzelfde de volgende dag weer te doen. Een goede nacht slapen is hier de oplossing.

Pak je niet de tijd om te rusten, dan kan het zijn dat je overtraind ofwel overspannen raakt.

Maar in mijn geval ben ik niet één dagje aan het trainen, maar ben ik de afgelopen maanden alleen maar druk geweest met trainingen, wedstrijden en reizen. Daarover kon je meer lezen in mijn blog “wat een seizoen”. Dan krijg je te maken met een ander soort vermoeidheid. Langzaam opbouwende vermoeidheid, doordat ik met regelmaat het uiterste van mezelf vraag in wedstrijden. Dan is dat ene nachtje niet meer genoeg. Daarom is het nu aan het einde van zo’n intensieve periode belangrijk om echt even een stapje terug te doen. Dit geldt zowel fysiek als mentaal. Want niet alleen de spieren zijn moe. Ook mentaal is het een stressvolle periode. Pak je niet de tijd om te rusten, dan kan het zijn dat je overtraind ofwel overspannen raakt.

Batterij weer opladen

Maar hoe laat je je eigen batterij weer op? Dat is voor iedereen anders, maar over het algemeen is voldoende slaap en goed eten heel belangrijk! Daarnaast geef ik je hier een paar voorbeelden van dingen die voor mij werken. Maar in essentie is het een kwestie van uitproberen wat voor jou werkt, mocht jij het een keer nodig hebben.

  1. Limiteren van de schermtijd.

In mijn rust periode, oftewel vakantie, leg ik heel bewust mijn telefoon naast me neer. Uiteraard ben ik niet onbereikbaar, maar ik check hem slechts 2 of 3 keer per dag. Ook ben ik even niet op sociale media. Het kan natuurlijk zijn dat dit voor jou geen bron van stress is, maar voor mij als atleet is dit onderdeel van mijn werk. Dus ook dat leg ik even naast me neer.

  1. Tijd voor hobby’s

Je kent dat vast wel, dat oneindige lijstje met dingen die je wil doen. Ik heb een aantal dingen waar ik alleen de tijd voor heb in mijn vakantie. Iets wat ontspanning is en waar ik van kan genieten. Zo heb ik vorig jaar een minibieb in elkaar gezet. Wie weet wat ik dit jaar ga doen?

  1. Even er tussenuit

Dit is natuurlijk nog steeds een lastige met alle beperkingen. Nu heb ik het geluk dat ik een camper heb en dus redelijk zelfstandig ben. Ik kan dus zo naar een plek in Nederland rijden, zelfs voor meerdere dagen. Dan kan ik daar lekker ontspannen met een mooie boswandeling een goed boek of door te tekenen.

Dit zijn dus naast lekker veel slapen en goed eten de drie dingen waar ik het meeste van ontspan en mijn batterij mee oplaad. Neem eens de tijd om jouw top 3 op een rijtje te zetten. Want de meeste mensen weten het wel, als ze er even rustig over nadenken.

Voor nu ben ik dus even offline. Tijd voor rust en herstel, tot mijn volgende blog!