Advies nodig?
Tips & Tricks Geschreven door Lonneke Uneken, professioneel wielrenster bij Team SD Worx

De Ronde van Vlaanderen: Vlaams voorjaar in volle glorie

Maart en april zijn voor vele wielerliefhebbers de mooiste maanden van het jaar. Zodra het voorjaar eraan komt, begint het weer te kriebelen. Zeker bij onze zuiderburen. In Vlaanderen is de koers heilig, met als hoogtepunt natuurlijk De Ronde van Vlaanderen op de eerste zondag van april. Zodra eind februari het voorjaar begint met de Omloop het Nieuwsblad, tellen de fans af naar deze koers. Het is bijna een nationale feestdag. Ik heb nooit een Elfstedentocht meegemaakt, maar als ik me daar een voorstelling van moet maken, komt het redelijk overeen met wat De Ronde betekent voor de Vlamingen.

Indrukwekkend publiek

Zeker nu de coronamaatregelen zijn opgeheven en onze koersen steeds vaker op dezelfde dag zijn als de mannenkoersen, merk ik echt hoe groot de Ronde van Vlaanderen is. Overal langs de parcoursen komen de mensen uit hun huizen om het peloton langs te zien vliegen. Gaan de parcoursen over kleine landweggetjes? Dan heb je kans dat er rijen tractoren langs de kant staan met toeterende boeren erin. En als je geluk hebt rijd je een wedstrijd doordeweeks. Dan mogen alle kinderen op school langs de kant van de weg de wielrenners aanmoedigen. De golf van joelende kinderen langs de kant tovert altijd een lach op mijn gezicht.

De golf van joelende kinderen langs de kant tovert altijd een lach op mijn gezicht.

Lotte Kopecky als ploeggenoot

Lotte Kopecky is dit jaar mijn ploeggenootje, en tevens Belgisch kampioene. Overal waar zij in haar kampioenstrui verschijnt, hoor je de Belgische fans haar aanmoedigen: “Komaan Lotte!” “Allez Lotte!”. Als ik aan het afzien ben in de koers, beeld ik me altijd in dat ze Lonn roepen, voor wat extra support. Rondom onze bus is het voor en na de koers altijd een gekkenhuis. Fans vragen om een handtekening voor op hun fotokaarten, kinderen om bidonnetjes en selfies en ook de pers is aanwezig voor interviews. Wanneer we voor een koers naar het startpodium gaan voor de ploegenpresentatie, is Lotte standaard de laatste die terug is bij de bus. En dan denk ik dat ze nog het grootste deel van de mensen die iets van haar willen overslaat, want ze kan de start natuurlijk niet missen.

Belgische vrouwenkoers steeds populairder

Maar hoe gek de Belgen ook zijn van de koers, Lotte is momenteel de enige Belgische renster die op het allerhoogste niveau koersen kan winnen. Terwijl ze bij de mannen niks te klagen hebben bij de Belgen. Er zijn genoeg Belgische wielrenners die koersen kunnen winnen. Dit is een wezenlijk verschil met Nederland. Wij steken er als land ver bovenuit in de vrouwenkoers. Terwijl België en Nederland beide echte fietslanden zijn.

Nederland steekt er als land ver bovenuit in de vrouwenkoers.

Sinds een aantal jaren zijn de Belgen wel wakker geschud en willen ze graag meer Belgische rensters vooraan in de koers. Natuurlijk is Lotte een prachtig voorbeeld voor vele meisjes die nu ook willen gaan fietsen, maar dat alleen is niet voldoende. Momenteel komen er steeds meer projecten om vrouwen op de fiets te krijgen, in alle leeftijdscategorieën. Zo worden de allerjongsten enthousiast gemaakt om te gaan koersen, maar worden ook oudere meiden vanuit andere sporten gescout. Deze meiden worden geholpen om de fietstechniek onder de knie te krijgen en zo de switch te maken naar het wielrennen.

Langzaamaan komen er zo steeds meer Belgische meisjes op een koersfiets. Nu zullen ze nog langs de kant staan om Lotte keihard aan te moedigen, maar wie weet zullen ze ooit tegen haar koersen en het haar misschien zelfs wel lastig maken. Dan horen we de Belgische fans niet meer alleen naar Lotte te roepen, en wordt de drukte op de parkeerplaats voor de teams mooi verdeeld.

De uitslagen van de Ronde van Vlaanderen vind je hier. 

 

Abonneer op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de prestaties van onze ambassadors. Abonneren kan via het inschrijfformulier helemaal onderaan de pagina 👇