Nekpijn
Voorheen heb ik eens geschreven over het beloop van lage rugpijn en welke factoren invloed hebben op het herstel. Hierin kon je lezen dat 75-90% van de patiënten met lage rugpijn binnen 4 weken hersteld. De verwachte voorspelling van aspecifieke nekpijn zijn toch minder positief.
Een grote bron van wervelkolom-gerelateerde klachten is een periode van veel thuis werken aan een zelf geïmproviseerd bureau met eetkamerstoel, turend naar een beeldscherm en de wijzer van de klok die nog nooit zo traag leek te gaan. Je herkent het misschien wel? Door deze veranderingen en niet optimale werkomstandigheden heb je net even wat vaker last van je onderrug of nek.
Nekpijn valt binnen de top 10 gezondheidsproblemen met grote ziektelast en 70% van de algemene bevolking ervaart wel eens een periode van pijn in de nek.
Cijfers
Nu lijkt het alsof de pijn in je nek allemaal afkomstig is vanwege je nieuwe werkplek, maar heb je wel eens nagedacht over andere risicofactoren?
Nekpijn valt binnen de top 10 gezondheidsproblemen met grote ziektelast. 70% Van de algemene bevolking ervaart wel eens een periode van pijn in de nek. Van deze populatie ervaart 50-85% weer terugkerende klachten in de daaropvolgende 1-5 jaar. De leeftijd waarin dit het meeste voorkomt is rond 45 jaar.
Deze cijfers vanuit de KNGF richtlijnen voor fysiotherapeuten laten zien dat het beloop niet altijd even gunstig is.
Net als bij alle gezondheidsproblemen aan het bewegingsapparaat zijn er factoren die het herstel beïnvloeden. Een normaal beloop voor nekpijn is zes weken, maar wat als er na acht weken, vier maanden of vier jaar nog geen verbetering is gekomen in het proces?
Dan is het goed om alle prognostische factoren eens op een rij te zetten. Daarna kun je gaan nadenken aan welke je iets kan veranderen. Prognostische factoren zijn factoren die ten grondslag liggen aan een vertraagd herstel.
Hoge mate van pijn
Ervaar je een hoge mate van pijn, zonder weefselschade, dan zegt dat in dit geval al iets over een verstoord pijnsysteem. Beweging, een goede voorlichting over pijn en eventueel een bezoek aan de manueel therapeut kan hierbij helpen.
Regelmatig fietsen
Als je regelmatig fietst zorgt de fietshouding ervoor dat je hoofd aanhoudend achterover gepositioneert is, en dit zorgt voor een lichte ischemie (verminderde bloedtoevoer) in spier-peesweefsel. Vervolgens zorgt dit voor een verhoogde sensitisatie (verhoogde gevoeligheid) in je nek/schouder gebied. Een bikefit/ dynamische fietspositie analyse kan hierin een toegevoegde waarde hebben.
Hogere leeftijd
Hoe lager de leeftijd, hoe beter dit is voor het herstel. Jongere mensen herstellen sneller.
Uit alle prognostische studies komt naar voren dat een verminderde psychologische gezondheid zeer veel invloed heeft op het herstel.
Verminderde psychologische gezondheid, pijn gerelateerde angst, stress, passieve coping stijl en catastrofen etc.
Uit alle prognostische studies komt naar voren dat een verminderde psychologische gezondheid zeer veel invloed heeft op het herstel. Dit is niet alleen bij nekklachten zo, maar ook bijvoorbeeld bij een acuut enkelletsel en andere orthopedische aandoeningen.
Eerdere periode van nekpijn
Eerdere periodes van pijn in je nek zorgen voor een herinnering in je brein die gerelateerd zijn aan pijn in dat gebied. Het pijnsysteem kan hierdoor weer in een verhoogde staat van paraatheid worden gebracht.
Zoals ik in hierboven beschrijf lijkt de houding die je (langdurig) aanneemt heel veel invloed te hebben op het risico voor het krijgen van nekpijn. Maar bedenk ook goed voor jezelf of er andere onderliggende factoren invloed uitoefenen, zoals te veel van jezelf eisen, te weinig invloed op je werk hebben en/of stress over inkomsten hebben. In deze periode kunnen deze ook onderliggende factoren er ook voor zorgen dat je herstel niet gaat zo als je graag wilt.