Advies nodig?
Tips & Tricks Geschreven door Kimberley Bos, Olympisch skeleton atlete

Motivatie

Motivatie

Hoe houd jij als topsporter je motivatie vast tijdens deze coronatijd? Het is een vraag die ik in het afgelopen half jaar toch wel vaker gesteld heb gekregen. En laat ik eerlijk zijn; ik heb hem mezelf ook meermaals gesteld. Als topsporter ‘leef je van doelen’. Je werkt ergens naartoe, gaat voor de prestatie en kiest een nieuw doel. Vaak met tussendoelen. Met het uitbreken van het coronavirus zaten wij aan het einde van ons seizoen.

Het werd echter al snel duidelijk dat er over de komende winter veel onduidelijkheid zou zijn. Ik weet nu nog altijd niet wanneer mijn wedstrijden exact zijn, als ze al gaan plaatsvinden. Een duidelijk doel, dat ik als topsporter zo graag heb, is er dus niet. En toch lukt het me wel om gemotiveerd te blijven!

Waar haal jij je motivatie vandaan?

Motivatie kun je in verschillende vormen vinden. Bij mij is dat gericht op mijn sportcarrière, maar dat zal voor jou wellicht weer wat anders zijn. Wat voor velen echter hetzelfde is, denk ik, is dat je de motivatie haalt uit de dingen die je leuk vindt. Het is nu september en dan begint het normaal wel echt te kriebelen, omdat ik dan een week of vier zit voordat het sleeën gaat beginnen. Het zou nu ook nog zo’n twee maanden zijn tot de eerste wedstrijd en dat motiveert altijd om er in het laatste stukje van de zomer nog even een tandje bij te doen.

Het maakt september een maand waarin je lekker aan het trainen bent. Waarin je nog wel thuis bent, maar wel al echt bezig bent met de winter. Dat is dit jaar iets anders en dat merk ik wel. Maar waar het soms lastig is om dan je motivatie te vinden, is ook daar wel wat op te bedenken.

Opzoek naar andere motivatoren

Dat ik uiteindelijk heus wel weer kan gaan sleeën is voor mij zeker al een drijfveer. Ik kijk nu echter ook naar andere dingen, naar andere motivatoren. Voor mij is dat met name het samen trainen met mede wintersporters, want we zitten allemaal in hetzelfde schuitje. Dat helpt toch, dat je elkaar daarin steunt. Daarnaast zijn het kleine doelen die je kunt stellen. Bijvoorbeeld een keer 100 kilo squatten tijdens een krachttraining, of bij een sprinttraining met slee 40 meter voluit lopen. Dat laatste klinkt kort, maar is een flinke uitdaging als je voorovergebogen moet sprinten. Het is me de afgelopen week voor het eerst echt goed gelukt en dat zijn toch wel de ‘geluksmomentjes’.

Zo kan ik als fysiotherapeut momenteel ook weer werken en dat zorgt er toch voor dat ik weer met andere dingen bezig kan zijn.

En waar bovenstaande sportspecifieke dingen zijn, vind ik het ook fijn om afleiding te hebben. Om met iets anders bezig te zijn dan het sporten. Zo kan ik als fysiotherapeut momenteel ook weer werken en dat zorgt er toch voor dat ik weer met andere dingen bezig kan zijn. Dat is sowieso wel iets; het gewoon maar gaan doen van dingen. Wat dat ook is. Of het nu op sportgebied is, of thuis met dingen die je daar wil doen. Ik begin soms maar gewoon aan dingen en merk dat dat goed voor mij helpt. Dat is denk ik ook wel voor iedereen toepasbaar.

Zorg voor ritme

Ik denk ook dat de truc voor het behouden van motivatie toch een beetje in routine zit. Een ritme waarbij je in de ochtend opstaat, zonder het gevoel dat je geen idee hebt wat je op die dag gaat doen. Voor mezelf maak ik bijvoorbeeld een lijstje met de dingen die ik die dag wil gaan doen. Dan is het gemakkelijker om ergens aan te beginnen. Daarnaast zoek ik graag contact met anderen, omdat ook dat voor afleiding zorgt.

Voor mijzelf, maar ook voor de ander. Al is het door te bellen of te appen. Zo stuur ik met een Australische concurrente uit de skeleton af en toen filmpjes op en neer van het trainen. We sparren op die manier over oefeningen, maar dagen elkaar ook uit.

Natuurlijk, ik heb de wijsheid niet in pacht en ik heb ook geen idee hoe het allemaal gaat lopen. Wat ik echter wel weet is dat bovenstaande dingen voor mij werken. Hopelijk heb jij er wellicht ook nog wat aan. Ze zeggen altijd; je moet roeien met de riemen die je hebt. Daar ga ik ook voor en ik blijf werken aan de kleine dingen. Wanneer we dan uiteindelijk wel weer een wedstrijd hebben, en hopelijk is dat nog dit seizoen, dan sta ik in ieder geval fit aan de start en ben ik er klaar voor. Ik denk zeker dat er dan alleen maar wat moois uit kan komen.

Vergeet in ieder geval één ding niet; als het even niet zo lekker gaat, laat het dan iemand anders weten. Veel mensen zitten in dezelfde situatie en je bent echt niet de enige. Dat is ook wel fijn om te weten.