Advies nodig?
Tips & Tricks Geschreven door U-Sport

Magnesiumtekort: Krijg jij genoeg magnesium binnen?

Magnesium wordt ook wel hèt wondermineraal voor sporters genoemd. Maar wat is magnesium precies, hoe kan het bijdragen aan betere sportprestaties en welke magnesiumproducten bestaan er? In deze blog vertellen we je meer!

Wat doet magnesium?

Magnesium is een mineraal dat veel verschillende functies heeft in het lichaam. Zo ondersteunt het de opbouw van botten en spieren. Ook zorgt magnesium voor de energieproductie in het lichaam. Ons lichaam is zelf niet in staat om magnesium aan te maken. Daarom is het belangrijk dat we onze dagelijkse magnesiumbehoefte halen uit voeding of deze aan te vullen met magnesiumsupplementen. Magnesium komt voor in verschillende voedingsmiddelen, zoals: brood, groenten, (volkoren) graanproducten, vlees en noten. Mannen hebben gemiddeld zo’n 350 milligram magnesium per dag nodig, en vrouwen 300 milligram (Voedingscentrum, 2018).

Als je een gevarieerd, gezond eetpatroon volgt krijg je waarschijnlijk genoeg magnesium per dag binnen, maar dit is niet vanzelfsprekend. Dit komt omdat de magnesiumbehoefte van een persoon sterk afhangt van factoren zoals geslacht, leeftijd, sport, leefwijze, medicijnen, etc.. De WHO meldt dat meer dan 20% volwassenen in Europa een magnesiumtekort heeft. Een magnesiumtekort in je lichaam kan zorgen voor gezondheidsklachten, waaronder lichamelijke en mentale vermoeidheid, misselijkheid, spierkrampen, spierspanningen en stijfheid. Het is dus erg belangrijk om ervoor te zorgen dat je magnesiumbalans goed op pijl blijft.

Meer dan 20% volwassenen voldoet niet aan hun dagelijks bevolen magnesiuminname.
magnesiumtekort-magnesium-producten
Voedsel dat (veel) magnesium bevat.

Magnesium voor sporters

Sporten heeft invloed op de magnesiumwaarde in het lichaam. Door extra zweten en een versneld metabolisme hebben sporters een hogere magnesiumbehoefte. Deze behoefte is ongeveer 10 tot 20% meer dan die van een niet-sporter (Nutritrional Magnesium Association, z.d.). Vooral duursporters hebben een hogere behoefte aan magnesium. Langdurig en intensief sporten verlaagt namelijk de magnesiumwaarde in het lichaam. Wanneer je als sporter voor een langere periode niet genoeg magnesium binnenkrijgt, kan er een magnesiumtekort ontstaan. Een magnesiumtekort kan je fysieke prestatie verminderen, wat je als sporter natuurlijk koste wat kost wil voorkomen!

Een lichaam met de juiste hoeveelheid magnesium zal soepeler zijn, langer weerstand bieden tegen vermoeidheid en zichzelf beter herstellen. Bovendien bevordert magnesium gezonde spieren en botten. Het mineraal is dus onmisbaar voor de fanatieke sporter. Vooral duursporters kunnen veel baat hebben bij extra magnesium. Maar wat zijn de voordelen van magnesium voor je gezondheid?

Wat zijn de voordelen van magnesium?

Magnesium zorgt voor een hoop voordelen voor het menselijk lichaam, met name voor duursporters. De belangrijkste voordelen hebben we hieronder op een rijtje gezet.

Magnesium:

 • Bevordert de werking van spieren en botten.
 • Stimuleert de energiestofwisseling en helpt moeheid te verminderen.
 • Vermindert spierpijn en spierstijfheid.
 • Draagt bij aan het herstelproces van je lichaam na het sporten.
 • Zorgt voor meer kracht en energie.
 • Stimuleert mentale gezondheid.
 • Verbetert slaapproblemen.
 • Heeft een gunstig effect op het geheugen, de bloeddruk, weerstand en de bloedcirculatie.

Dit is slechts een selectie van de vele voordelen die magnesium te bieden heeft. Om ervoor te zorgen dat je voldoet aan je dagelijkse magnesiumbehoefte, kun je extra magnesium gebruiken.

Welke vorm van magnesium past het best bij jou?

Magnesium slikken vs. magnesium smeren

Heb jij baat bij extra magnesium, maar weet je niet welk soort magnesium je nodig hebt? Er zijn veel verschillende magnesium supplementen, waaronder tabletten, poeders, gels en sprays. Maar welke vorm is het best?

De maximale veilige dosis van magnesium in de vorm van een supplement bedraagt zo’n 250 milligram magnesium per dag. Echter, veel magnesiumtabletten bevatten meer dan de maximale veilige dosis, soms tot wel 400 milligram. Wanneer je naast je gewone voeding meer dan 250 milligram magnesium per dag binnen krijgt, kun je spreken van een magnesiumoverschot. Wanneer je te veel magnesium binnen krijgt, kunnen er darmklachten ontstaan, zoals diarree en misselijkheid.

De meest makkelijke en effectieve manier om magnesium binnen te krijgen, is via de huid (denk aan: sprays, oliën en kristallen). Magnesium wordt gemakkelijk opgenomen via de huid, omdat het doordringt tot de verschillende huidlagen, waardoor de magnesium via de huid direct in de bloedbaan terecht komt. Hierdoor omzeil je je spijsverteringsstelsel, waardoor er geen darmklachten ontstaan. Bij normaal gebruik van magnesiumolies en -sprays kan er geen magnesiumoverschot ontstaan. Het lichaam neemt op wat het nodig heeft en de rest verlaat het lichaam via zweet, nieren of darmen. Opname via de huid is de meest effectieve, veilige en makkelijke manier om magnesium binnen te krijgen. Ook kun je met sprays en oliën bij spierpijn en -krampen heel gericht magnesium op de pijnlijke plaatsen aanbrengen ten opzichte van tabletten.

Magnesiumproducten van U-Sport

U-Sport biedt verschillende magnesiumproducten die jou kunnen ondersteunen om aan je dagelijkse hoeveelheid magnesium te komen:

 • Magnesium Muscle Care Spray: Door middel van het sprayflesje breng je de magnesium snel en gemakkelijk op de huid aan. De dunnere olie zorgt ervoor dat de magnesium makkelijk te gebruiken is op grotere lichaamsdelen.
 • Magnesium Muscle Care Gel: De magnesiumgel is een dikkere substantie en daarom prettig om lokaal aan te brengen. De gel is ideaal om na het sporten in te masseren. Met de airless pump breng je eenvoudig de gewenste hoeveelheid magnesiumgel aan.
Voordelen van het toedienen van magnesium via de huid:
 • Magnesium dringt goed door tot de huidlagen en komt zo direct in je bloedbaan terecht.
 • Het maag- en darmkanaal wordt omzeild, waardoor vaak voorkomende klachten bij magnesiumtabletten, zoals diarree en krampen, worden vermeden.

De magnesiumproducten zijn vóór, tijdens en na het sporten te gebruiken. Gebruik de producten voordat je gaat sporten voor een goede werking van je spieren tijdens het sporten. Je kunt de producten tijdens het sporten gebruiken om ongewenste spierspanning en kramp tegen te gaan. Wanneer je het product na het sporten gebruikt, wordt het herstel van de spieren bevordert.

 

Magnesium helpt bij spierpijn en vermoeide, stijve spieren. De magnesiumproducten van U-Sport helpen jou om aan je magnesiumbehoefte te voldoen.

Het is je nu waarschijnlijk wel duidelijk dat magnesium een belangrijke rol speelt bij je mentale en fysieke gezondheid. Doe je lichaam dus een plezier en zorg dat je je magnesiumvoorraad op pijl houdt. Zo kun jij keer op keer de beste sportprestaties neerzetten!

Lees hier onze ander Tips & Tricks.

Abonneer op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de prestaties van onze ambassadors, nieuwe blogs en producten. Abonneren kan via het inschrijfformulier onderaan de pagina👇

Bronnen: