Advies nodig?
Tips & Tricks Geschreven door Kimberley Bos, Olympisch skeleton atlete

Maand wachten voor een knipbeurt, maar wel lege agenda’s bij de fysio

Anderhalve meter samenleving

Het is inmiddels alweer twee maanden terug toen het dagelijks leven voor iedereen in Nederland veranderde. Aan de anderhalve meter samenleving beginnen we langzaam te wennen. Ik moet zeggen dat ik mij de afgelopen maanden anders voorgesteld had en echt moest wennen aan het ‘nieuwe normaal’. Daarin was ik vast niet de enige. Inmiddels beginnen dingen weer langzaam open te gaan, maar nog wel met de nodige restricties. Daarover wil ik het met jullie in deze blog graag hebben. Even niet als sporter, maar echt uit de rol van fysiotherapeut.

zijn mensen bang om besmet te raken als ze langskomen?
We zijn weer open

Sinds maandag 4 mei zijn de meeste fysiopraktijken namelijk weer open. Na 6 weken lang alleen maar video consulten te hebben uitgevoerd, mag je de gewone praktijk nu weer binnenstappen. Als sporter dacht ik “YES”, want ik was heel blij dat ik weer langs de fysio kon. Maar in de praktijk blijkt dat het nog erg rustig is bij de meeste praktijken en de fysio in lege agenda’s aan het turen is. Mondjesmaat melden zich wel wat patiënten. Maar waarom wordt de deur niet platgelopen? Zijn er daadwerkelijk weinig mensen met klachten? Of zijn mensen bang om besmet te raken als ze langskomen?

Zelf ben ik in de afgelopen weken regelmatig bestookt door mensen die een vraag hadden waarmee ze normaal naar de fysio gaan. Zo kreeg ik het onderstaande berichtje:

Hey Kimberly,

Ik heb gisteren bij wat sprongen mijn knie lelijk verdraaid, hij draaide wel meteen weer goed. Maar nu is hij best wel dik en doet aardig pijn als ik probeer te staan of lopen. Wat kan ik nu het beste doen?

Duidelijk iets waar ik als fysio wel raad mee weet natuurlijk en met mijn lege agenda’s heb ik ook voldoende tijd om deze persoon fysiek  te helpen. Overigens gaat het nu met de verzender van het bericht weer prima. Maar de frequentie waarmee ik dit soort vragen krijg, geeft voor mij aan dat er duidelijk wel behoefte is aan fysiotherapie. Waarom loopt het dan toch geen storm, nu ze weer aan de slag mogen? Het blijft rustig, terwijl als je nu de kapper belt je pas volgende maand terecht kan, omdat de agenda helemaal vol zit.

Ga bij klachten juist wel naar de fysiotherapeut!
Geen reden om wel naar de kapper te gaan, maar niet naar de fysiotherapeut.

Net als bij de kapper, wordt het je afgeraden als je in de risicogroep valt om naar de fysio te komen wanneer dit niet noodzakelijk is. Maar voor ieder ander is mijn advies; ga bij klachten juist wel naar de fysiotherapeut! Hoe langer je met een klacht blijft lopen, hoe erger het wordt en bovendien duurt het langer voordat je er weer vanaf bent. Ook bij de fysio wordt de 1,5 meter afstand goed gewaarborgd, zijn de hygiënemaatregelen aangescherpt en word je voordat je komt gevraagd hoe de gezondheid is van jou en je huishouden.

Kortom, geen reden om wel naar de kapper te gaan en niet naar de fysiotherapeut. Je gezondheid is belangrijk en als je klachten hebt aan spieren of gewrichten, neem dan contact op met jouw lokale fysiotherapeut. Die kan ervoor zorgen dat je lekker kan blijven bewegen en je op die manier je eigen immuunsysteem op pijl kunt houden. Dat is juist nu zo belangrijk!

Val je toch in de risicogroep en zit je met klachten, maar kun/wil/durf je niet fysiek langs te gaan, dan begrijp ik dat heel goed. Neem ook in dat geval toch eens contact op met de fysiotherapeut. Bellen of mailen kan altijd. De fysiotherapeut kan ook op afstand veel voor je betekenen. Via videobellen kun je voorzien worden van het juiste advies en goede oefeningen. Het is zeker het proberen waard!