Advies nodig?
Tips & Tricks Geschreven door Lonneke Uneken, professioneel wielrenster bij Team Boels Dolmans

Kampioen in omdenken

Voorbereiding op het seizoen

Eind januari was het, toen het bericht kwam dat het WK Indoor Atletiek in China vanwege het corona-virus werd afgelast. “Jeetje”, zei ik, “het zal je maar gebeuren dat je een hele winter keihard traint, en dat dan het belangrijkste toernooi van het jaar zomaar wordt afgelast”. Zomaar, zei ik toen nog. De uitbraak van het virus in China was een ver-van-mijn-bed-show. Op dat moment had ik niet gedacht, dat ik een aantal weken later in precies dezelfde situatie zou zitten als deze atleten. Ik vertrok weer op trainingskamp, en bereidde me voor op het seizoen. Alles liep zoals gepland.

De eerste koersen

Vervolgens trok ik naar België en reed ik de eerste koersen van het seizoen. Inmiddels waren in Noord-Brabant de eerste patiënten besmet en werd ook de wielerwereld geraakt; een aantal mannenploegen verbleven in quarantaine na afloop van de UAE-tour, Strade Bianche werd afgelast. Bij mijn ploeg werd er geanticipeerd op de veranderingen, het plan werd aangepast. We verzamelden vol goede moed in Drenthe.  We verkenden het parcours van de Ronde van Drenthe, en keken uit naar het koersweekend. De Drentse keienstroken zouden samen met de voorspelde harde wind zorgen voor een zware koers. De uitslag zullen we helaas nooit weten. De dag voor de eerste wedstrijd werd bekend gemaakt dat alle Belgische wedstrijden werden afgelast, kort daarna moesten ook de Drentse wedstrijden eraan geloven.

 

Je kunt niet toewerken naar een wedstrijd waarvan je niet weet of deze wel plaatsvindt.
Timemanagement

Alle topsporters, uit welke tak van sport dan ook, zijn erg goed in plannen. Planning en timemanagement is essentieel in het leven van een topsporter. Trainen, eten, rusten, reizen, boodschappen doen, familie en vrienden bezoeken, constant ben je aan het plannen. Alles in het leven van een topsporter moet wijken voor het leveren van een topprestatie op een belangrijk toernooi. De trainingsopbouw richting zo’n piekmoment ligt in grote lijnen al maanden vast.

Corona-virus

Ook zijn topsporters vaak twijfelaars. ‘Je bent zo goed als je laatste wedstrijd’ wordt er gezegd, en elke wedstrijd wil je weer opnieuw laten zien hoe goed je bent. Een planning biedt dan houvast, het geeft zekerheid. Maar nu er steeds meer wedstrijden wegvallen en niemand weet wanneer we weer kunnen koersen, valt er niet veel te plannen. Je kunt niet toewerken naar een wedstrijd waarvan je niet weet of deze wel plaatsvindt. Het wielrennen, en sport in het algemeen, is op dit moment ondergeschikt aan de algemene gezondheid. De maatregelen die nu worden getroffen zijn noodzakelijk om de impact van het Corona-virus tot een minimum te beperken.

En dan is er nog iets waar topsporters kampioen in zijn; omdenken.
Kampioen in omdenken

En dan is er nog iets waar wij topsporters kampioen in zijn; namelijk kampioen in omdenken. Je energie voorraad, die je als sporter zo hard nodig hebt, is niet oneindig. Je leert als topsporter om je energie te steken in de zaken waar je invloed op hebt. Een lekke band op een cruciaal moment in de koers? Een wedstrijdverloop die anders is dan je verwacht? Een verkoudheid in de aanloop naar een belangrijke wedstrijd? Niks aan te doen. Wel kun je je op deze momenten focussen op wat je zelf kunt veranderen, om te zorgen dat de impact zo klein mogelijk is.

Omschakelen

Eén avond was ik teleurgesteld, op de dag dat bekend werd dat ook de wedstrijd die ik een dag later zou rijden niet door zou gaan. De volgende dag zette ik de knop om, en besloot om me te richten op de dingen waar ik wel invloed op heb. De trainingen die ik nu doe, komen in de toekomst vast en zeker goed van pas. Daarnaast focus ik me op goed eten en mezelf goed verzorgen. Ik neem in deze periode extra vitamines, let nog meer dan normaal op hygiëne, haal boodschappen voor ouderen in mijn omgeving, en mijd sociaal contact waar mogelijk. Door de adviezen op te volgen, probeer ik mijn steentje bij te dragen.

Wanneer het normale leven zich weer hersteld? Wanneer we weer kunnen koersen? Geen idee. Het enige waar we invloed op hebben, is het hier en nu. Gelukkig zijn we al wel kampioen in omdenken, dat maakt het omgaan met de gevolgen van de maatregelen een stuk makkelijker.