Advies nodig?
Tips & Tricks Geschreven door Kimberley Bos, Olympisch skeleton atlete

Het belang van gewoon goed eten

Het belang van gewoon goed eten

Voeding is heel belangrijk voor een topsporter, maar ja, voor wie niet? Het is immers een basisbehoefte. Toch valt er als het gaat om gezonde voeding voor velen nog best wat te leren. Ook ik leer nog geregeld wat bij over het belang van gewoon goed eten, ook al is een goed eetpatroon iets waar ik sowieso al mee bezig ben. Een expert ben ik zeker niet, maar ik denk wel dat ik op het moment voldoende weet om voor mijn sport de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen en dat is fijn. Mijn motto is: gewoon normaal eten is prima, ook voor een topsporter.

Voldoende eten voor een goede weerstand

Als wintersporter is het voor mij juist in de winter zaak om extra op mijn voeding te letten. In de winter heb ik namelijk de neiging om te weinig te eten. Dat is riskant, want op het moment dat je niet voldoende binnenkrijgt, heb je ook meer kans om ziek te worden. Daarom houd ik heel goed bij wat ik eet. In de zomer doe ik dit ook wel, maar dan is het iets vrijer, aangezien ik dan minder moeite heb om aan mijn calorieën te komen, simpelweg om dat ik er per dag gewoon minder nodig heb. In de winter moet ik echt mijn best doen om voldoende calorieën binnen te krijgen.

Zes eetmomenten op een dag

En ik zei het al, normaal eten is prima. Ik heb zes eetmomenten op een dag. Op een gewone trainingsdag hier in Nederland ontbijt ik goed en volgt later in de ochtend een snackmoment. Dat is dan bijvoorbeeld een ei. Tussen de middag volgt een normale maaltijd, vaak warm. Dan maak ik een omelet of eet ik noodles met groente en een stukje kip. Het is niet echt culineer hoogstaand, maar het is wel iets meer dan de standaard bruine boterham met pindakaas. Halverwege de middag volgt weer een snack, wat iets als een handje nootjes kan zijn of toast met tonijnsalade, waarna het avondeten weer normaal is. ’s Avonds voor het slapen gaan eet ik vaak nog een bakje kwark of iets wat ik nog niet gehad heb die dag.

Kortom: het is allemaal niet heel gek. Over de hele dag zorg ik dat ik voldoende eiwitten, koolhydraten en vetten binnenkrijg. In de winter ziet dat er wel iets anders uit, omdat het vaak koud is en dan moet je meer eten. Met name meer koolhydraten en vetten. Over het algemeen eet ik dus meer voedingsstoffen dan dat ik in de zomer eet. Het aantal eetmomenten, zo’n zes keer per dag, blijft wel gelijk. Gewoon de normale drie maaltijden en tussen de maaltijden in nog een kleine snack, afhankelijk van welke training er is en hoe het gaat.

Gevarieerd en vers eten

Het zijn de normale voedingsstoffen waarmee je denk ik een heel eind komt. Ik gebruik dan ook niet zo heel veel supplementen. Zeker in de zomer gebruik ik deze niet. In de winter gebruik ik bijvoorbeeld wel vitamine D en extra zink om te zorgen dat mijn immuunsysteem optimaal is en ik genoeg vitaminen binnenkrijgt. In de zomer doe ik dat nauwelijks, omdat ik meer in de zon komt en minder vatbaar bent. Dan probeer ik het te doen met de normale voedingsstoffen die er zijn. Dat bereik ik dan door gevarieerd te eten en vooral vers te eten. Dat is het belang van gewoon goed eten. Ik maak de meeste van mijn maaltijden zelf klaar. Ik ben niet zo van de kant- en klaarmaaltijden. Dat smaakt ook gewoon een stuk minder lekker.

Een grote snoeper ben ik nooit geweest, maar ik mag ook zeker wel eens een patatje van mezelf.

Daarmee snijd ik denk ik nog wel een belangrijk laatste punt aan, voor mezelf maar ook voor jullie; zorg dat het lekker is! Ook ik eet vooral wat ik lekker vind. Natuurlijk heb ik met dingen rekening te houden, maar ik eet met name bepaalde producten omdat ik ze lekker vind. Een grote snoeper ben ik nooit geweest, maar ik mag ook zeker wel eens een patatje van mezelf. Hoewel het aantal keren dat ik dat op jaarbasis doe op één hand te tellen is, omdat ik niet zo weg ben van patat. Maar als ik hier in Nederland ben ga ik wel een keer per maand naar de dönerzaak, om een keer een döner kebab te halen, want dat vind ik gewoon lekker. Dat moet ook een keer kunnen als je je verder netjes aan je eetschema houdt. Wanneer je basis goed is, zijn die dingen af en toe alleen maar een lekker afwisseling.