Goed gekleed de winter in!
De zomer zit er bijna op en de winter komt er weer aan. Voor mij betekent dit dat ik me klaar moet maken voor het nieuwe seizoen. Dat is nogal wat geregel. Naast alle reisdetails komt daar ook kleding en materiaal bij kijken. Het is wel interessant om het eens over die kleding te hebben. De kleding goed regelen heeft nogal wat voeten in de aarde, omdat ik zowel te maken heb met regels en sponsors, als het kunnen presteren. Daarnaast moet ik goed gekleed de winter in gaan.
Ik ben natuurlijk een wintersporter, dus het standaard ski-jack, de skibroek en de thermokleren gaan altijd mee. De temperaturen variëren nogal. Soms kan het wel een graad of tien boven nul zijn en is het helemaal niet zo koud, maar we hebben ook wedstrijden gehad in – 35 °C en dan ben je heel blij dat je warme kleren bij je hebt. Wat ik draag tijdens een wedstrijd is eigenlijk een variatie op het schaatspak. Het is wel van ander materiaal gemaakt dan het schaatspak, omdat er bepaalde regels zijn met oog op veiligheid, maar het is niet extra warm omdat we buiten zijn.
Het pak is vooral gemaakt om aerodynamisch en snel te zijn, niet voor warmte en comfort.
Het pak is vooral gemaakt om aerodynamisch en snel te zijn, niet voor warmte en comfort. Gelukkig heb ik dat pak maar een minuutje of twee aan en voor de rest heb ik er gewoon warme kleding overheen. De hele afdaling duurt een minuut. Ook in -35 °C is dat best vol te houden, maar aangenaam is anders, zullen we maar zeggen. Maar goed, dat is voor iedereen zo en het is wat het is.
Schoenen met spikes
Verder heb ik speciale schoenen. Veel keus is er daarbij niet. Inmiddels hebben we twee producenten van schoenen, want de anderen voldoen niet aan de regels die er vanuit de internationale bond zijn gesteld voor wedstrijden. Mijn schoenen zijn een beetje vergelijkbaar met spikes bij atletiek. Er zitten dus puntjes onder de schoenen. Maar bij atletiek zijn het er, afhankelijk van de schoen, maximaal elf. Wij hebben een minimum van 275 puntjes. Dat is om te voorkomen dat het ijs helemaal kapot gelopen wordt. Als je als laatste moet starten, moet je ook goed ijs hebben om op te rennen.
Wij hebben een minimum van 275 puntjes onder de schoen, om te voorkomen dat het ijs helemaal kapot gelopen wordt.
Afgezien van de spikes zijn de schoenen niet heel bijzonder, al zit er wel bescherming op de neus. Deze neusbescherming zit er op, zodat ik met mijn schoen kan sturen en om te voorkomen dat er direct een gat in mijn schoen zit. Het zou namelijk een hele dure aangelegenheid worden om steeds weer nieuwe schoenen te moeten kopen. De schoenen zijn dus wel specifiek voor skeleton, maar uiteindelijk hebben ze wel een normale pasvorm en kan ik er dus ook normaal op lopen.
Sponsors en logo’s
Bovenstaande is dus het technische aspect van de kleding, maar er komt nog meer bij kijken. Als atleet heb je teamkleding aan, met daarop logo’s van sponsoren en dergelijke. Voorafgaand aan een seizoen is het dus ook altijd weer een geregel, met de nieuwe set kleding en wedstrijdpakken. Hierbij moet dan overlegd worden waar de logo’s komen en welke sponsor op welke plek komt. Daar ben ik als atleet denk ik meer dan gebruikelijk bij betrokken, omdat we zo’n kleine sport zijn en ik het zelf grotendeels via mijn privé sponsoren moet regelen.
Dat regelen betekent dat ik in overleg met de bond voor de sponsoren zorg dat ze ook een mooi plekje krijgen op de kleren. Ook daar ben je, zo vlak voor het seizoen en wanneer ik weer veel naar het buitenland ga, ook nog druk mee. Dit is nodig om te zorgen dat iedereen netjes vertegenwoordigd is op de kleding die ik draag en ik goed gekleed de winter in gaan.
Het inpakken van de tas
Het inpakken is vervolgens altijd een uitdaging. Zeker als we gaan vliegen, zoals in oktober naar China. Dan is het wel belangrijk om alles zo goed mogelijk in te pakken. Het meenemen van de slee kost namelijk alleen al twee tassen. Je hebt dus altijd weinig ruimte voor persoonlijke spullen en er is weinig gewicht beschikbaar. Je wordt vanzelf handig in het inpakken op een manier waarbij je zoveel mogelijk van je kleren mee kunt nemen. Dit zorgt ervoor dat je: A. het niet koud hebt, en B. ook wat kleren hebt voor het geval het wel warm is, zodat je niet altijd in je winterjas hoeft te lopen. Dat is wel altijd een beetje een puzzel, maar ook wel weer leuk en je wordt er, in de loop der jaren, steeds handiger in. Op deze manier ga ik goed gekleed de winterperiode in!
Abonneer op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de prestaties van onze ambassadors. Abonneren kan via het inschrijfformulier helemaal onderaan de pagina 👇