Advies nodig?
Tips & Tricks Geschreven door U-Sport

Fietsketting schoonmaken: 5 tips voor een schone ketting

Je fietsketting schoonmaken is misschien niet je meest favoriete bezigheid, maar het is erg belangrijk voor de prestatie en levensduur van je ketting. Je fietsketting is namelijk een van de meest essentiële onderdelen van jouw sportfiets. Door je ketting regelmatig schoon te maken zorg je ervoor dat je soepeler en sneller fietst. Ook zorg je met goed onderhoud ervoor dat andere onderdelen van je fiets, zoals je cassette, langer meegaan. In deze blog geven we je vijf tips over het schoonmaken en onderhouden van je fietsketting, zodat jij je ketting in topconditie houdt!

Stap 1: Voorkom onnodige slijtage

Je rijstijl heeft grote impact op hoe snel je ketting slijt. Je kunt slijtage aan je ketting niet voorkomen, maar met de juiste rijstijl kun je onnodige slijtage verminderen. Dit doe je door:

  • Extreme posities van de kettinglijn bij het schakelen te voorkomen. Het is belangrijk om de kettinglijn tussen de voorbladen en de cassettekrans zo recht mogelijk te houden;
  • Je ketting niet te strak af te stellen;
  • Zo min mogelijk vanuit stilstand te schakelen. Schakel voordat je stopt naar het kleine voorblad;
  • Te veel kracht op de ketting te voorkomen. Kijk en denk vooruit en schakel tijdig.

Stap 2: Controleer je fietsketting regelmatig op onderhoud

Hoe vaak je ketting onderhoud nodig heeft, is erg afhankelijk van je rijstijl en type fiets. Als je een fanatieke mountainbiker bent die vaak door modderige, natte bossen crosst, dan is het belangrijk om je fietsketting regelmatig te controleren. Dit is minder vaak nodig wanneer je vooral over schone en droge straten rijdt. De volgende kenmerken geven aan dat het tijd is om je ketting te controleren:

  • De ketting blijft hangen.
  • De fiets schakelt minder soepel.
  • De aandrijving van de fiets maakt een piepend geluid.
  • De ketting maakt lawaai (ratelende, droge ketting).

Als je last hebt een van de bovenstaande kenmerken is het belangrijk om te controleren of je fietsketting onderhoud nodig heeft.

Stap 3: Je fietsketting schoonmaken en smeren

Naast het zorgen voor een juiste rijstijl en het regelmatig controleren van je ketting, is onderhoud en bescherming van je ketting erg belangrijk. Je fietsketting schoonmaken en smeren is een belangrijk onderdeel van de verzorging van je sportfiets. Door de ketting goed te onderhouden blijft je ketting soepel lopen en verleng je de levensduur van je ketting.

Schoonmaken

Spray je ketting, tandwielen en kettingbladen volledig in met de Chain Cleaner. De Chain Cleaner verwijdert snel en effectief olie, vet en vuil van de ketting, tandwielen en kettingbladen. Maak vervolgens de onderdelen schoon met Cassette Claw & Detail Drive Chain Brush. Met deze borstels verwijder je hardnekkig vuil snel en effectief. Poets dan je ketting met de Microfiber Cleaning & Polishing Cloth schoon tot een glimmende ketting. Zo blinkt jouw ketting weer als nooit tevoren!

Smeren

Het smeren van je ketting is erg belangrijk om jouw fietsketting in topconditie te houden. Smeer je fietsketting altijd in na een schoonmaakbeurt, en vaker indien nodig. Zorg met de Microfiber Cleaning & Polishing Cloth ervoor dat de ketting geheel droog is voordat je hem smeert. Gebruik vervolgens een kettingolie voor het smeren, beschermen en onderhouden van je ketting en aandrijving. Deze kettingolie dringt gemakkelijk en diep door in de lagers, waar de onderdelen zitten die het meest slijtagegevoelig zijn. Voorkom dat je te veel smeermiddel aan brengt, dit zal vuil aantrekken en mogelijk van de ketting slingeren. Schakel na het smeren op alle versnellingen om te controleren of alles weer soepel loopt. Een goed gesmeerde ketting draait vrijwel geluidloos.

fietsketting-schoonmaken-producten

Stap 4: Controleer je fietsketting op slijtage

Het is belangrijk snel te handelen wanneer je fietsketting toe is aan reparatie of vervanging. Te lang wachten kan gevolgen hebben voor je sportfiets. Wanneer je de fietsketting vervangt wanneer deze nog niet helemaal versleten is, gaan de tandwielen een stuk langer mee. Wacht je te lang met het vervangen van de ketting, dan is de kans groot dat je ook de cassette moet vervangen. Let op directe schade aan de ketting en tandwielen en oppervlakkige schade aan de ketting en tandwielen (bijvoorbeeld roest).

Je kunt slijtage opmeten door de fietsketting op het buitenblad te plaatsen, en hem midden op het blad omhoog te tillen. Het is tijd voor onderhoud wanneer je de ketting meer dan een halve schakel omhoog kan trekken. Je kunt je ketting ook inspecteren met behulp van een kettingchecker. Met een kettingchecker kun je controleren of je fietsketting het 0.75% en 1% slijtagepunt heeft bereikt. Het wordt aangeraden om je fietsketting te vervangen bij dit punt.

Controleer de ketting van een mountainbike, die wordt gebruikt onder extremere omstandigheden, iedere 150 kilometer. De ketting van een racefiets controleer je iedere 500 kilometer of ieder kwartaal. Gemiddeld moet een ketting tussen de 3.000 kilometer en 5.000 kilometer worden vervangen. Deze levensduur hangt af van weersomstandigheden, rijstijl en de omgeving waarin je fietst.

Stap 5: Laat je fietsketting repareren of vervangen.

Je fietsketting schoonmaken en smeren verlengt de levensduur van je ketting, maar het is onvermijdelijk dat je na verloop van tijd je fietsketting moet vervangen. Je kunt je fietsketting laten repareren bij de fietsenmaker, maar dit kan je ook zelf doen. Zelf repareer je een ketting door de kapotte kettingschakel los te halen en te vervangen.

Het is dus erg belangrijk om regelmatig je ketting te controleren en je fietsketting goed schoon te maken en te onderhouden. Zo houd je je fietsketting in topconditie en verleng je de levensduur van je ketting en tandwielen. Met de hoogwaardige schoonmaak- en onderhoudsproducten van de Cycling Line van U-Sport zorg je voor de beste schoonmaak en onderhoud voor je sportfiets. Met behulp van de producten van U-Sport loopt jouw ketting weer soepel. Zo helpen wij jou om het beste uit jezelf te halen!

Abonneer op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de prestaties van onze ambassadors, nieuwe blogs en producten! Abonneren kan via het inschrijfformulier onderaan de pagina 👇