Advies nodig?
Tips & Tricks Geschreven door Sanneke de Neeling, schaatster bij Gewest Fryslân

Fietsen: Een goede voorbereiding op het schaatsseizoen!

Fietsen om conditie te verbeteren

Schaatsen en fietsen staan bekend als sporten die goed met elkaar samengaan. Zelf fiets ik regelmatig om mij klaar te maken voor het schaatsseizoen. Ik fiets vooral om extra conditie op te doen. Met schaatsen is dat namelijk moeilijk. Als je te veel in de diepe hoeken traint, dan lopen je benen volledig vol en ben je na een korte tijd al niks meer waard.

Korte sprinten en duurtochten

Onze fietstrainingen variëren erg van elkaar. Zo doen we veel korte sprintjes, maar ook langere tochten van drie uur. Ook doen we vaak intensieve duurblokken. Dit zijn intervallen van 6 tot 8 minuten lang. Het is dan de bedoeling om zo hard mogelijk te fietsen in de juiste hartslagzone.  Persoonlijk ben ik erg fan van intensieve duurblokken. Ik heb dan echt een voldaan gevoel naderhand.

Na het fietsen vind ik het altijd erg leuk om een bakje koffie te doen met de mensen waar ik mee ben wezen fietsen. Als we extra lang zijn weggeweest, dan nemen we lekker een taartje!

We doen we veel korte sprintjes, maar ook langere tochten van drie uur.

Fietsvakanties

Nu fiets ik de meeste uren in de zomer. Dan zit ik in een echte fietsweek zo’n 9 tot 12 uur op de fiets. Tegenwoordig fiets ik een stuk minder dan vroeger. Ik ben namelijk veel eerder begonnen met fietsen dan met schaatsen. Mijn moeder was groot fan van fietsvakanties. Zo gingen we iedere meivakantie en zomervakantie fietsen. Eerst deden we vooral georganiseerde tochten door verschillende landen van Europa en toen ik zeven jaar oud was bedacht mijn moeder dat het tijd was voor het volgende avontuur: een zelf georganiseerde fietstocht naar Barcelona.

In totaal deden we er zo’n zes weken over. We fietsten van camping naar camping, en hadden behoorlijk wat bagage mee. Gelukkig mochten mijn broer en ik de slaapzakken en matjes meenemen, dus hoefden we niet zoveel kilogram mee te sjouwen. Het meeste wat ik mij van deze vakanties herinner is dat mijn broer (toen 9 jaar) en ik vooral de tijd doodden met elkaar verhalen vertellen en uitrekenen hoeveel uur we nog moesten fietsen als we dit tempo bleven doorrijden. Al fietsten we, volgens mijn moeder, vooral van speeltuin naar speeltuin. Het was dan erg lastig om ons weer op de fiets te krijgen wanneer we eenmaal een schommelschip in beeld hadden gekregen. Wie kan nu zeggen dat ze op iedere schommel tussen Maastricht tot Barcelona hebben gezeten?

Toen ik zeven jaar oud was bedacht mijn moeder dat het tijd was voor het volgende avontuur: een zelf georganiseerde fietstocht naar Barcelona.

Als kind een fanatieke fietser

Aan het eind van de route moesten we ook de Pyreneeën over. Ik geloof dat menig Fransman zich toen heeft verbaasd toen ze een kind uit alle macht omhoog zagen fietsen met bepakking en al. Maar goed, ik moest en zou als eerste boven zijn. Vanaf jongs af aan was ik bloedfanatiek in alles wat ik deed. Na Barcelona zijn we ook nog naar Rome, Venetië en Bilbao gefietst en hebben we de nodige rondritten gemaakt in Sicilië, Andaloesië en Sardinië.

Natuurlijk begrijp je wel dat ik na al die fietstochten geen enkele behoefde had om ooit een wielercarrière te beginnen. Ik ben opgelucht dat ik nu met zekerheid kan zeggen dat de blaren op mijn zitvlak nu, 20 jaar later, eindelijk zijn verdwenen.

 

Abonneer op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de prestaties van onze ambassadors, nieuwe blogs en producten! Abonneren kan via het inschrijfformulier onderaan de pagina 👇