Advies nodig?
Tips & Tricks Geschreven door Lonneke Uneken, professioneel wielrenster bij Team Boels Dolmans

Een goed begin is het halve werk

Ze zeggen: “Een goed begin is het halve werk”

Op moment van schrijven is het nog zo’n 4 weken tot de Omloop Het Nieuwsblad. Hoewel er vanaf begin januari alweer gekoerst wordt, is ‘De Omloop’ traditioneel gezien de start van het klassieke voorjaar. De start van mijn wedstrijdseizoen komt steeds dichterbij. De voorbereidingen zijn echter al lange tijd bezig. Ik zit in de winter zeker niet stil, juist in deze periode leg ik de basis voor hopelijk weer een mooi seizoen.

Na 3 weken niet trainen kijk ik er weer naar uit om op de fiets te stappen.
De rustperiode

De voorbereidingen beginnen zonder fiets. Na een lang seizoen is het eerst tijd voor rust. 3 weken lang raak ik mijn fiets (bijna) niet aan. Helemaal stilzitten is niks voor mij, dus met mooi weer pak ik graag de fiets. Maar deze periode gebruik ik vooral om mijn batterij weer op te laden, door dingen te doen waar ik in het seizoen minder vaak of niet aan toe kom. Ik breng veel tijd door met vrienden en familie, ga vaak uit eten, besteed meer tijd aan mijn studie en ik ga soms naar een feestje. Na 3 weken niet trainen kijk ik er weer naar uit om op de fiets te stappen.

De eerste kilometers

Op 30 september trapte ik de eerste kilometers weer weg. Waar ik normaal mijn hand niet omdraai voor 2 uurtjes fietsen, is dit na 3 weken niks doen best even wennen. Nog niet echt een goed begin dus. Er is werk aan de winkel! De opbouw richting het seizoen gaat nu langzaamaan beginnen, maar daarvoor moet ik wel een aantal dingen weten. Welke wedstrijden wil ik rijden, en bij welke wil ik in topvorm zijn? Maar ook; wanneer ga ik op trainingskamp, en wanneer neem ik rust? Op basis van deze vragen maak ik, in overleg met mijn trainster Renate Groenewold, een plan voor het aankomende seizoen. Ook is het weer tijd voor een fietstest. Ik fiets op een testfiets, binnen in een testruimte, waarvan de weerstand gedurende de test zwaarder wordt. Net zo lang tot ik niet meer kan. Door deze test weet ik precies in welke hartslag- en wattagezones ik moet trainen. Doordat ik deze test meerdere keren per jaar doe, kan ik mijn progressie goed bijhouden.

Waar ik in het wedstrijdseizoen vooral op de racefiets zit, wissel ik in de winter graag af.
Nieuwe ploeg

Als dat allemaal achter de rug is, begint het echte trainen. Deze winter ga ik een aantal keer met mijn nieuwe ploeg, Team Boels Dolmans, op trainingskamp naar Spanje. Zo leer ik mijn nieuwe ploeggenoten goed kennen, raken we goed op elkaar ingespeeld en kan ik me aan hun niveau optrekken tijdens de trainingen. Waar ik in het wedstrijdseizoen vooral op de racefiets zit, wissel ik in de winter graag af.

Afwisseling

Tijdens rustige duurritten thuis en op trainingskamp zit ik op de racefiets. Daarnaast doe ik 2 keer per week krachttraining, pak ik bij slecht weer de mountainbike en reed ik deze winter voor het eerst op de wielerbaan. Ik vind het leuk om in de winter wat competitie te hebben. Daarnaast passen de intensieve baantrainingen en -wedstrijden goed in de voorbereiding op het wegseizoen. En eerlijk is eerlijk, als ik moet kiezen tussen 3 uur trainen op de wielerbaan of 3 uur alleen in de regen, dan is de keuze snel gemaakt.

Klaar voor het wedstrijdseizoen!

Nu ik alweer 4 maanden in training ben, kan ik niet wachten om weer te koersen. Na een stabiele winter zonder blessures en weinig ziekte, is de tijd aangebroken om de puntjes op de i te gaan zetten. De komende weken loopt mijn reis via Spanje, Portugal, Maastricht en nog een keer Spanje, om vervolgens het klassieke voorjaar af te trappen. Op naar een goed begin van het nieuwe seizoen met mooie resultaten. Aan de voorbereiding zal het niet liggen!