Advies nodig?
Tips & Tricks Geschreven door Lonneke Uneken, professioneel wielrenster bij Team SD Worx

Een drukke zomer

Een drukke zomer

Sinds mijn vorige blog heb ik niet stilgezeten. In tegendeel zelfs, want het seizoen is in volle gang en het is een drukke zomer geweest. Begin juli was de Baloise Ladies Tour, mijn eerste wedstrijd na het Nederlands kampioenschap. Waar het de eerste drie dagen van deze tour net niet op zijn plek viel, lukte het om in de laatste etappe de massasprint te winnen en zo mijn tweede zege van het seizoen te behalen! Veel tijd om deze overwinning te vieren was er niet, want ik stapte direct in de auto richting Livigno (Italië), voor mijn eerste hoogtestage.

Hoogtestage in Italië

Ik vond het eigenlijk wel lekker bovenop de berg. Drie weken lang gewoon lekker fietsen, goed eten en goed rusten, voor mijzelf zorgen en herstellen met o.a. de U-Sport Fittner Pro.

Drie weken lang verbleef ik boven op een berg op zo’n 2100m hoogte. Het idee van een hoogtestage is dat op grote hoogte de luchtdruk lager is, waardoor er minder zuurstof beschikbaar is. Je lichaam moet dus harder werken dan bij eenzelfde inspanning op zeeniveau. Als reactie hierop maakt je lichaam meer rode bloedcellen aan, waardoor je meer zuurstof kunt transporteren door je lijf. Als je dan weer terugkomt op zeeniveau heb je hier profijt van. Ik vond het eigenlijk wel lekker bovenop de berg. Drie weken lang gewoon lekker fietsen, goed eten en goed rusten, voor mijzelf zorgen en herstellen met o.a. de U-Sport Fittner Pro. Hier kon ik me helemaal opladen voor een drukke zomer die me te wachten stond.

Van de hoogte naar de baan

De twee weken na mijn hoogtestage stonden in het teken van trainingskampen op de baan. Dit als laatste voorbereiding op het Europees kampioenschap U23, die op onze eigen baan in Apeldoorn plaatsvond. Het was mijn eerste kampioenschap op de baan, dus ik was erg benieuwd naar wat ik kon verwachten. Uiteindelijk kan ik tevreden terugkijken met twee keer een zesde plek op de individuele achtervolging en de puntenkoers. Het hoogtepunt was natuurlijk onze bronzen medaille op de ploegenachtervolging, mijn eerste medaille op de baan! Een mooie opsteker in het traject dat we vlak voor het EK gestart zijn, dus ik kijk ernaar uit om hiermee verder te gaan.

Mijn eerste World Tour zege

Een dag na het EK moest de knop weer om, en mocht ik me weer melden bij mijn wegploeg, omdat die week de Simac Ladies Tour op het programma stond! Zes dagen lang koersen in eigen land, en met Christine Majerus als titelverdedigster in de ploeg wilden we er alles aan doen om ook dit jaar de overwinning binnen te halen. Zelf begon ik de week goed met een vierde plek in de proloog, en wist ik in de derde etappe mijn eerste World Tour zege te behalen! In de laatste twee dagen was het zaak om te proberen om met Chantal Blaak, die na de tijdrit goed in het klassement stond, de koers te winnen. Na twee zware etappes van 150km in de regen lukte dit ook!

Het is een lang seizoen, maar ik kijk er naar uit om straks nog één maand te knallen!

Europees kamioenschap U23 op de weg

Nu is het alweer september, en heb ik eventjes de tijd om me weer helemaal op te laden. Op 10 september staat het EK U23 op de weg in Italië nog op het programma, maar verder heb ik een maand de tijd om me goed voor te bereiden op de drukke oktobermaand. Dat is ook nodig, want er staan nog een aantal hele mooie koersen op de kalender. Te beginnen met de allereerste Parijs-Roubaix voor vrouwen op 2 oktober, en eindigend met de Ronde van Drenthe op 23 oktober. Het is een lang seizoen, maar ik kijk er naar uit om straks nog één maand te knallen!

Lonneke Uneken

Abonneer op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de prestaties van onze ambassadors. Abonneren kan via het inschrijfformulier helemaal onderaan de pagina 👇