Advies nodig?
Tips & Tricks Geschreven door Linda Swart, Sportdiëtiste

Blijf fit en gezond

Blijf fit en gezond; 4 tips van Linda om gezond te blijven tijdens deze periode van quarantaine

Vanwege het Corona virus zitten we in een situatie die we niet eerder hebben meegemaakt. Dat raakt iedereen…. Competities die nog niet uitgespeeld zijn, sporters die thuis trainen om fit te blijven, maar waarbij vaak het ultieme doel is weggevallen. En het vooruitzicht van een heerlijke sportzomer is verdwenen…

We kunnen er niet te lang bij stilstaan. Het belangrijkste nu is dat verdere verspreiding wordt gestopt en dat iedereen fit en gezond blijft

Wat kun je doen:

Met een goede weerstand is je lichaam beter bestand tegen bacteriën en virussen en word je minder snel ziek.

Zorg voor een goede weerstand

Gezond eten, voldoende bewegen en genoeg slapen zijn belangrijk voor een goede weerstand.  Met een goede weerstand is je lichaam beter bestand tegen bacteriën en virussen en word je minder snel ziek. Daarnaast herstel je sneller met een goede weerstand, wanneer je toch ziek wordt.

Eet royaal groente, minimaal 250 gram per dag en eet dagelijks 2-3 porties fruit. Zowel groente als fruit bevatten vitamine C voor een goede weerstand. Eet veel verschillende soorten groente, varieer volop en eet alle kleuren. Er is niet een speciaal soort die je weerstand verhoogt. Vergis je niet…. 250 gram groente is een flinke portie. Weeg het maar eens af op je keukenweegschaal. Ook kun je, nu je waarschijnlijk meer thuis bent, wat extra groente eten bij je lunch. Denk bijvoorbeeld aan een groenteomelet, rauwkost, restje gegrilde groente van de vorige dag of een stukje groentequiche.

Behoud je spiermassa

Dagelijks worden spieren afgebroken en weer opgebouwd. De opbouw wordt gestimuleerd door training en eiwit. Een paar dagen niet trainen leidt al snel tot verlies van spiermassa.

Zorg voor een voldoende inname aan zuivelproducten, zoals (plantaardige) melk, yoghurt, kwark of karnemelk. Het advies is dagelijks ongeveer drie porties en kies bij voorkeur voor de naturel versies. Eet daarnaast dagelijks vlees, vis, peulvruchten, ei of een vegetarische vervanging zoals tofu. Het is daarbij belangrijk dat je goed varieert en je eiwitten ook goed blijft verdelen over de dag. Verdeel het over minimaal vier porties met eiwit van minimaal 20 gram. Dagelijks een handje ongezouten noten is lekker als tussendoortje en levert ook eiwit.

Het gewicht kan wat schommelen door veranderingen in vochthuishouding.

Let op je gewicht

In deze periode waarin je minder of anders traint verbruik je mogelijk minder energie. Als je wel hetzelfde blijft eten bestaat het risico dat je zwaarder wordt en dat je vetmassa toeneemt.

Weeg je regelmatig. Dat kan variëren van dagelijks tot één a twee keer per week. Kijk niet naar het getal wat daar uitkomt maar kijk naar de trend van de lijn die je ziet. Het gewicht kan wat schommelen door veranderingen in vochthuishouding. Zie je een stijgende trendlijn, dan is het goed om wat extra op te letten.

Zorg voor structuur

Het is aan te raden om de structuur in je voedingspatroon die je gewend bent aan te houden en de dag zo in te delen zoals je dat anders ook zou doen. Sta op dezelfde tijd op, probeer op dezelfde tijdstippen te eten en ga ook weer op tijd slapen. Het maken van een dagplanning kan je helpen je structuur vast te houden.

Succes, houd afstand en blijf fit en gezond!