Advies nodig?
Tips & Tricks Geschreven door Kevin Spithorst, fysiotherapeut, manueel therapeut & fysio bike fitter

Bikefit: Zit jij goed op je fiets?

Wat is bikefit?

Fietsen is de laatste jaren steeds populairder geworden. Wellicht heeft dit te maken met de huidige periode, waarin de meeste mensen hun zinnen op een andere manier willen verzetten. Waar ik in het verleden vooral een hogere leeftijdscategorie op een stalen ros voorbij zag komen, zie ik nu ook veel jongeren eropuit trekken in een Lycra pakje. Er zijn natuurlijk meerdere redenen waarom iemand op z’n tweewieler eropuit trekt. Eén daarvan is de verminderde kans op blessures ten opzichte van andere sporten.

Maar wat doe jij als je eigenlijk helemaal niet pijnvrij fietst? Terwijl fietsen hetgeen zou moeten zijn wat je pijnvrij kan doen. Wellicht heb je er wel eens over gehoord? Een dynamische fietspositie-analyse, in de volksmond ook wel bikefit genoemd. Al vijf jaar doe ik dynamische fietspositie-analyses vanuit een fysiotherapeutisch perspectief. De vraag hiernaar zie ik alleen maar toenemen, maar wanneer kies je voor een bikefit en hoe gaat zo’n consult in z’n werk?

Een bike fit is een goede keuze wanneer je van plan bent om in korte tijd de frequentie, duur en intensiteit snel op te bouwen op je fiets

Wanneer kies je voor een bikefit?

In een van mijn vorige blogs heb ik al eens geschreven over fiets gerelateerde klachten. Daarin was te lezen dat knie-, rug- en nekklachten de meest voorkomende fiets gerelateerde blessures zijn.

De eerste indicatie voor een bikefit is als je het gevoel hebt dat je meer uit je lichaamsprestaties kan halen dan dat je nu kan leveren op de fiets. Daarnaast is een goede reden om een bikefit te doen als de problemen die je ervaart alleen voorkomen tijdens of na het fietsen, en niet in het dagelijks leven. Dit geldt ook wanneer je in het dagelijks leven klachten ervaart die tijdens of na het fietsen geprovoceerd worden. Tot slot is bike fit een goede keuze wanneer je van plan bent om in korte tijd de frequentie, duur en intensiteit snel op te bouwen op je fiets.  

Hoe gaat een bikefit in z’n werk?

Tijdens de afspraak voor een bikefit doen we eerst een intake en bespreken daarin je ervaringen, doelen en wensen. Daarnaast wordt ook een screening van je lichamelijke klachten en medische relevante geschiedenis gemaakt. Na de intake worden er al een aantal hypotheses gedaan. Dan gaan we verder met een uitgebreid lichamelijk onderzoek om te onderzoeken hoe de mobiliteit, flexibiliteit en stabiliteit in het lichaam er voor staat.

Door een uitgebreid onderzoek te doen van het gehele lichaam kunnen we al een indicatie stellen over hoe de fietspositie in grote lijnen zou moeten zijn.  

Daarna wordt de fietspositie pas geanalyseerd. Hierbij worden vaak 2D – en soms 3D – beelden gemaakt van de zij-, voor-, en achterzijde. Na deze eerste analyse bespreken we de knelpunten van de huidige fietspositie en passen dit gelijk aan, om vervolgens het proces te herhalen tot ieders wens. Binnen dit proces valt ook de analyse van de schoenplaatjes. Tot slot komt er een uitgebreid rapport met daarin alle onderzoeksresultaten en de details van de oude en nieuwe fietsafstelling. 

 

Na de bikefit is het belangrijk om 4-6 weken te wennen aan de nieuwe fietspositie. Houd je na deze periode toch veel klachten die alleen fiets gerelateerd zijn, neem dan weer eens contact op met je bikefitter. Het nieuwe jaar komt er weer aan en daarmee misschien ook weer de kans op mooie fietsevenementen. Mocht dit weer kunnen, ga dan goed voorbereid op pad! 

Mocht je vragen hebben naar aanleiding van deze blog, mail dan naar advies@u-sport.com.

Lees hier ook de andere blogs van Kevin Spithorst.

Volg de U-Sport socials en abonneer op de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de prestaties van onze ambassadors, nieuwe blogs en producten! Onderaan de pagina vind je de links naar onze socials en het inschrijfformulier voor de nieuwsbrief. 👇